11 februarie – Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112

Articol publicat de Echipa SmileFM la 11 februarie 2019

La data de 11 februarie, în Europa este marcată anual ziua numărului unic de urgenţă 112, dată instituită în anul 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.

112

 

În mod alarmant, mai puţin de jumătate din cetăţenii europeni au cunoştinţă de existenţa acestui serviciu şi îl folosesc în caz de urgenţă. Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 reprezintă cea mai bună oportunitate de a informa cetăţenii asupra situaţiilor care fac obiectul apelării numărului unic de urgenţă şi ce anume trebuie să facă într-o situaţie specifică.

”Bărbatul meu nu vrea să își facă datoria de soț. Credeți că mă puteți ajuta în acest sens? ”
”Am nevoie să mă deplasez urgent într-un loc. Știu că Poliția vine mai repede decât taxi-ul. Mă puteți ajuta, vă rog?”
”Un parapantist este în pericol. Se află la o înălțime foarte mare! Vă rog să îl ajutați!!!”
”Am nevoie de sprijin! Găinile vecinului au intrat la mine în curte.”
”Nu am nicio urgență. Am sunat la 112 pentru că aici mi se vorbește frumos”

Iată doar câteva dintre motivele pentru care s-a sunat la 112 în 2018. Chiar dacă, la prima vedere, par hazlii, în realitate, astfel de gesturi pot reprezenta un pericol pentru viața persoanelor care chiar au nevoie de ajutor. Ținând linia ocupată.

„Oameni buni,
Sunăm la 112 doar dacă suntem în pericol și avem nevoie de intervenția autorităților!
Polițiști, pompieri, medici…

Pentru deplasări urgente, pentru traseul găinilor sau pentru o vorbă bună există întotdeauna cineva din proximitate care să ne ajute. Poate chiar polițistul de proximitate, în limita competențelor lui, evident.

Nu uitați! Apelarea abuzivă ori alertarea falsă, prin utilizarea numărului de urgență 112, este contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Serviciul de Urgență 112 împlinește 15 ani de funcționare! Să-i urăm cu toții ”La mulți ani!” și să îl folosim responsabil!” a scris Politia Romana pe pagina sa de facebook.