A fost creată ”limba artificială” pentru detectarea whisky-ul contrafăcut

Savanţii au dezvoltat o ”limbă artificială” pentru a detecta whisky-ul contrafăcut, tehnologia urmând să fie folosită şi pentru identificarea otrăvurilor ca şi pentru monitorizarea apei din râuri, arată The Guardian, preluat de mediafax.ro.

36632266 - whiskey glass and old oak barrel

Echipa de oameni de ştiinţă scoţieni a arătat că aparatul inventat de ei poate detecta nu numai băuturile contrafăcute, ci şi diferitele tipuri de whiskey, fiind capabil să sesizeze diferenţele dintre băuturi de vechime diferită şi chiar când e vorba despre un amestec şi când despre un single malt.

“Îţi poţi programa «limba» să cunoască gustul uneia dintre aceste băuturi astfel încât atunci când apare o substanţă contrafăcută o poate identifica”, spune Alasdair Clark, coordonatorul echipei de cercetare de la Universitatea din of Glasgow.

Tehnologia poate fi incorporată în dispozitive portabile cu o arie extinsă de aplicaţii, de la identificarea otrăvurilor, până la monitorizarea ecologică a râurilor.

 Pentru testare, au fost folosite şapte tipuri de whisky single malt, apă, etanol şi vodcă cu o concentraţie de 40%.

Dispozitivul a putut să identifice amprente diferite pentru variante cu o vechime de 12 şi de 18 ani ale whisky-ului Glenfiddich, pentru Laphroaig şi Rum Cask, de la Glen Marnoch.

 

Vezi si

O salată făcută acasă poate conține 10 pesticide. Cum ajung în legume și fructe și de ce nu putem scăpa de unele substanțe

Legumele și fructele vândute în piețe și magazine pot fi acoperite cu pesticide cu rol …