Ai investit în bitcoin şi n-ai declarat tranzacţiile? ANAF ar putea să te găsească!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 7 martie 2018

ANAF a pus ochii pe câștigurile românilor din tranzacțiile cu monede virtuale. Problema este că tranzacţionarea criptomonedelor e un domeniu nou, incert şi lipsit de reglementări, chiar şi în alte state, iar identificarea veniturilor ce ar urma să fie impozitate este extrem de anevoiasă. Neoficial, sunt circa o sută de mii de de români care au investit în monede virtuale, potrivit Realitatea TV. 

bitcoin

 

Chiar dacă tranzacțiile cu bitcoin sau alte monede virtuale sunt, teorectic, anonime, o urmă a banilor există. Fie pentru că achizițiile se fac prin conturi bancare, fie că beneficiarii fac apoi cumpărături în criptomondeă, fie pentru că datele le sunt reţinute de firmele specializate în astfel de tranzacţii, atunci când li se deschid conturi sau portofele electronice. pentru criptomonede. Problema ar fi că aceste firme nu trebuie să ofere informaţii despre clienţii către ASF, BNR sau ANAF.

Statul poate încasa potrivit legii, zece la sută din profit, dar până acum Fiscul nu a descoperit nicio persoană cu venituri obținute din criptomonede.

,,Nu există cazuri în care organele de inspecție fiscală au identificat, în cadrul verificărilor efectuate, venituri obținute ca urmare a tranzacționării criptomonedelor.”

În mod normal, fiecare persoană cu astfel de investiții, asimilate celor de pe piaţa bursieră, trebuie să își declare câștigurile prin formularul 200.

Modelul este importat din alte state care tratează criptomonedele drept stocuri sau proprietăţi. O excepţie notabilă este Germania, unde Ministerul Finanţelor a anunţat că nu va impozita criptomonedele, pentru că le tratează ca pe bani privaţi şi ca mijloc de plată.