Am înghițit cu toții pastile de 26 de miliarde de lei într-un an!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 11 ianuarie 2018

Domeniul farmaceutic continuă să fie unul de succes, vânzările de medicamente înregistrând anual creșteri. Un studiu realizat de Creditinfo România arată că depozitele de medicamente au vândut anul trecut produse de peste 26 de miliarde de lei, față de 23 de miliarde de lei în 2016.

medicamente_77679500

 

Concomitent cu creșterea vânzărilor, se constată însă și scăderea producției autohtone de medicamente, astfel că înghițim din ce în ce mai multe pastile din import. Firmele noastre reușesc să asigure produse în valoare de doar două miliarde de lei, ceea ce înseamnă că se importă medicamente de 24 de miliarde de lei.

În județul nostru există 68 de farmacii, cu peste 100 de puncte de lucru, și niciuna nu duce lipsă de clienți, dacă ne gândim că vasluienii înghit pastile în valoare de peste 50 de milioane de lei anual, potrivit datelor de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă un consum mediu de medicamente de 106 de lei pentru fiecare locuitor al județului, iar aici sunt luate în calcul doar medicamentele eliberate pe bază de rețete compensate, nu și cele cumpărate după bunul plac de la farmacia de la parterul blocului. E de notorietate că vasluienii, mai ales cei din mediul urban, sunt adepți ai automedicației.

Potrivit raportărilor oficiale, o farmacie din mediul rural vinde lunar medicamente pe rețete compensate și gratuite cam de 2.000-7.000 de lei, o farmacie independentă dintr-un oraș are vânzări de 30.000-140.000 de lei, iar un lanț farmaceutic eliberează rețete compensate în valoare de 200.000 până la 500.000 de lei, repartizate pe mai multe puncte de lucru. Cifrele nu cuprind nici de această dată vânzările de medicamente și suplimente alimentare onorate la liber sau pe bază de rețete simple, pe care numai patronii le știu.

sursa:obiectiv