Amenda de 17 milioane de euro care i-a terminat afacerile lui Adrian Porumboiu, anulată după 4 ani

Articol publicat de Echipa SmileFM la 11 aprilie 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, printr-o sentinţă definitivă, că sancţiunea-record, de 17 milioane de euro, aplicată în urmă cu patru ani de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură firmei omului de afaceri Adrian Porumboiu, a fost abuzivă. Sancţiunea a fost anulată, însă efectele ei au fost dezastruoase.
porumboiu

În 2015, un scandal uriaş l-a avut în centrul atenţiei pe omul de afaceri Adrian Porumboiu. Comcereal, firma etalon din holdingul Racova, pe care îl deţinea la acea vreme Adrian Porumboiu, a primit o serie de sancţiuni în lanţ în decurs de câteva zile, însumând o amendă record de 17 milioane de euro.

Porumboiu a acuzat atunci că sancţiunea APIA este un abuz şi nu are temei, contestând-o în instanţă. În paralel, a adresat mai multe memorii Guvernului, Ministerului Agriculturii, atrăgând atenţia asupra situaţiei fără precedent.  Patru ani au durat procesele la Curtea de Apel Iaşi şi, ulterior, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii, atât de la instanţa de fond, cât şi cei de la Curtea Supremă, i-au dat câştig de cauză lui Adrian Porumboiu, sancţiunea aplicată de APIA fiind anulată.

Într-un interviu pentru ”Adevărul” acordat după anularea sancţiunii, Porumboiu vorbeşte despre efectele tsunami-ul declanşat de sancţiunea uriaşă din 2015. Şi-a vândut afacerile, fostele sale firme s-au prăbuşit, fiind în prezent în insolvenţă. Adrian Porumboiu afirmă că ceea ce i s-a întâmplat lui nu ar trebui să i se mai întâmple niciunui om de afaceri din România, acuzându-l pe fostul prim-ministru Victor Ponta şi pe fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, că s-ar afla în spatele sancţiunii.

Omul de afaceri recunoşte, totodată, că are partea sa de vină pentru că s-a înconjurat de oameni în care a investit încredere, dar care i-a fost înşelată. În plus, consideră că multe dintre necazuri i s-au tras pentru că este ”slobod la gură”.

Citeste mai mult: adev.ro/ppqvt2