Amendă de 2.000 de lei, pentru un mesaj publicat pe Facebook!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 24 aprilie 2019

O tânără din Hunedoara a fost amendată cu 2.000 de lei pentru un mesaj publicat pe Facebook. Mai exact, femeia va trebui să-i plătească daune morale unui bărbat pe care l-a jignit pe platforma de socializare.

 

Facebook deserted by millions of users in biggest markets

 

Omul şi-a angajat un avocat şi i-a cerut celei cu care se afla în dispută 30 de mii de lei. La capătul unui proces de aproape un an, el a reuşit să demonstreze că postarea cu pricina l-a afectat emoţional.

Barbatul este secretarul primăriei Hunedoara. Şi primul cetăţean al judeţului care a obţinut despăgubiri, după ce o femeie l-a jignit într-un comentariu, pe Facebook.

„Ea a avut nişte litigii cu primăria pe care le-a pierdut şi a început să mă denigreze pe o pagină, în tot felul. M-a făcut «prostul satului»”, a spus bărbatul.

Omul a salvat postarea tinerei din Hunedoara şi a dus-o în instanţă, unde a cerut daune morale de 30 de mii de lei. La nouă luni distanţă, a venit şi sentinţa.

 Judecatorii au apreciat ca respectivul comentariu i-a afectat demnitatea reclamantului și i-a adus atingere onoarei acestuia, dar și membrilor familiei care au citit cuvintele jignitoare. Instanța a obligat-o pe cea care a făcut postarea să-i plătească reclamantului 2.000 de lei, daune morale.

Decizia este o premieră doar în Hunedoara, pentru că la nivelul ţării s-au mai înregistrat astfel de sentinţe, după ce Înalta Curta a decis în 2013 că Facebook este spaţiu public. Practic, utilizatorii reţelei pot fi oricând trimişi în judecată dacă nu-şi aleg cum trebuie cuvintele, potrivit a1.ro.

Sentinţa instanţei din Hunedoara nu este definitivă. În România, Facebook are 10 milioane de utilizatori, în timp ce Instagram, a doua cea mai populară reţea de socializare, numără aproape un milion de conturi.