Amenzi de până la 10.000 lei pentru hărțuitori

Articol publicat de Echipa SmileFM la 11 iulie 2018

Un proiect pentru modificarea și completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a trecut ieri de votul din Camera Deputaților și prevede sancțiuni cu amendă pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

hartuire

 

E un fapt cunoscut că în județul Vaslui  mii de femei sunt hărțuite pe stradă sau la locul de muncă și puține dintre acestea au curajul să-și povestească experiențele nefericite în lupta cu prejudecățile. Dacă mulți arată cu degetul lungimea fustei victimei ori comportamentul considerat provocator, vasluiencele agresate aleg să păstreze tăcerea, vor să uite și să nu intre la judecata nedreaptă a societății. Astfel, până la 90% dintre cazurile de agresiune și hărțuire sexuală nu sunt raportate la poliție, dar traumele lăsate în urmă de evenimente de acest fel lasă urme pe viață.

Femeile au cȃștigat ieri un aliat în lupta contra agresorilor. Deputații au votat un proiect care modifică și completează Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, proiect care interzice categoric ″orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică″.

Toate aceste tipuri de hărțuire constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune. Hărțuirea sexuală este pedepsită de lege, potrivit Codului Penal, cu închisoare între trei și șase luni.

Constatarea hărțuirii și sancționarea se va face de către Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali, în anumite cazuri.

Cum definește noua lege termenul de ″hărțuire″

Femeile trebuie să știe că orice ″situație în care se manifestă asupra lor un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor″ reprezintă hărțuire.

sursa:estnews.ro