Carnea de porc se scumpeste de Sãrbãtori!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 4 decembrie 2019

Din cauza pestei porcine si a deprecierii monedei nationale, carnea de porc va fi cu 15-20% mai scumpã anul acesta de Sãrbãtori.

carne

Directorul executiv al Asociatiei Române a Cãrnii, Dana Tãnase, a declarat cã ne confruntãm cu o crizã a cãrnii de porc: “Pesta porcinã a devastat China si Asia, astfel cã UE exportã masiv în aceastã regiune. Acest lucru a fãcut ca, de la începutul anului, pretul cãrnii de porc în Europa sã creascã cu 30%. Este foarte greu sã spui cã aduci carne dintr-un stat membru, pentru cã, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au fãcut comenzi cu sase luni în urmã pentru a avea carne acum.

În ceea ce priveste pretul, în magazinele din România deja se simte o scumpire de 15-20%”. Totodatã, Dana Tãnase a recomandat consumatorilor sã cumpere carne doar din unitãtile autorizate, precum hipermarketuri, mãcelãrii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia. În perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, România a importat 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, în timp ce anul trecut s-au adus de pe piata UE si din tãri terte 169.795 tone, în valoare de 312,46 milioane de euro.