Cât a costat… absenteismul la vot în județul Vaslui?

Articol publicat de Echipa SmileFM la 14 octombrie 2020

În județul Vaslui, prezența la vot la alegerile locale de pe 27 septembrie a fost de doar 37,4%, a treia cea mai mică înregistrată la nivel național. Cheltuielile pentru desfășurarea alegerilor nu au ținut însă cont de acest aspect, ele fiind foarte mari, peste 13 milioane de lei reprezentând doar indemnizațiile membrilor și personalului auxilizar din secțiile de votare și din Birourile electorale. Și, în timp ce la debutul anului școlar, la unitățile de învățământ nu a ajuns nici o mască și nici un gram de dezinfectaânt din partea ministerului de resort, la alegeri, în județ au fost împărțite nu mai puțin de 115.830 de măști sanitare și aproape 8 tone de dezinfectant!

BUCURESTI - REFERENDUMUL PENTRU FAMILIE

La alegerile locale din acest an, la nivelul județului Vaslui au fost implicate, pe lângă forțele de ordine care au vegheat la buna desfășurare a scrutinului ori angajații primăriilor care au înființat secțiile de votare, au construit și demontat cabinele de vot și au fost într-un fel sau altul implicați în ziua alegerilor, nu mai puțin de 6.725 de persoane, în cadrul Biroului Electoral Județean, în cel al Birourilor de Circumscripție ori în secțiile de votare. Este vorba de președinții și locțiitorii acestora, membrii secțiilor, desemnați din partea partidelor, operatori, informaticieni și alt personal auxiliar care, cu toții, au trebuit să fie plătiți pentru activitatea depusă. La aceste alegeri, cuantumul indemnizațiilor variind pentru fiecare categorie de personal. Astfel, membrii BEJ au fost plătiți cu câte 250 de lei/zi pentru activitatea depusă, președinții și locțiitorii din cadrul BEC-urilor, câte 200 lei/zi, iar membrii din comisie și personalul tehnic și auxiliar, câte 100 lei/zi, în timp ce la secțiile de votare, indemnizațiile au fost de câte 250 lei/zi, respectiv 150 lei/zi. Numărul de zile pontate a fost și el diferit, operatorii și membrii de la partide fiind plătiți pentru câte 5 zile de activitate, operatorii de rezervă, 3 zile, iar personalul din cadrul BEC-urilor și cel din cadrul BEJ a fost plătit conform numărului de zile în care au desfășurat activitate, conform pontajului întocmiți de președinți. În total, la nivelul județului Vaslui, personalul implicat a primit suma netă totală de 11.898.015 lei, la care se adaugă impozitul de 10%, alți 1.194.315 lei, indemnizațiile fiind achitate chiar în aceste zile, după ce Instituția Prefectului a finalizat colectarea și centralizarea statelor de plată transmise de președinții secțiilor de votare, ai BEC-urilor și ai BEJ. La aceste indemnizații trebuie adăugate și soldele sau salariile sutelor de polițiști, jandarmi sau polițiști de frontieră care au păzit sau patrulat în zona secțiilor de votare.

Cheltuielile pentru organizarea scrutinului din 27 septembrie nu s-au limitat doar la indemnizații, acestora li se adaugă costul energiei electrice, al telefoanelor și internetului, al hârtiei, inclusiv costul tipăririi buletinelor de vot și al listelor electorale, precum și al producerii ștampilelor, dar și a materialelor necesare protecției sanitare atât a personalului implicat la alegeri, cât și a alegătorilor. Astfel, în județul Vaslui au fost distribuite nu mai puțin de 115.830 măști de protecție sanitară, 100.000 de mănuși de unică folosință, 6.660 litri de dezinfectant pentru suprafețe și 1.700 de flacoane a 750 ml de dezinfectant pentru mâini, materiale primite din partea Ministerului Sănătății, asta pe lângă alte materiale de aceeași natură puse la dispoziție de către primării. Să nu uităm celelalte cheltuieli făcute cu înființarea și apoi desființarea secțiilor de votare, cheltuieli care au căzut în sarcina autorităților locale.

Peste nu multă vreme, la începutul lunii decembrie, urmează un alt scrutin, alegerile parlamentare, alte cheltuieli, cel puțin la fel de mari, și, probabil, un nou absenteism, poate chiar mai ridicat, nu atât datorită dezinteresului alegătorilor, cât și vremii mult mai reci care se anunță în respectiva perioadă.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/10/cat-a-costat-absenteismul-la-vot-in-judetul-vaslui/