Cazul dramatic al unui băiat de 16 ani, victima unui grav accident: abandonat în spital de familie şi Protecţia Copilului

Articol publicat de Echipa SmileFM la 5 decembrie 2017

Un minor în vârstă de 16 ani, din judeţul Vaslui se află internat de o lună în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui. El nu poate fi externat deoarece nici familia, nici Direcţia pentru Protecţia Copilului au anunţat că nu pot prelua pacientul.
spital

 

Băiatul a fost victima unui grav accident rutier produs pe raza judeţului Braşov şi, iniţial , a fost internat la un spital din judeţul respectiv. Ulterior, cadrele medicale din Braşov au dispus transferul acestuia în judeţul natal la spitalul din Vaslui, unde se află internat şi în prezent.

Minorul provine dintr-o familie sărmană din localitatea vasluiană Mălăeşti.

”Pacientul a ajuns în Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de aproximativ o lună de zile, el fiind victima unui accident rutier. Adolescentul este într-o situaţie gravă, în stare neuro-vegetativă, cu traheostomă, fiind imobilizat la pat. Tot ceea ce a depins de îngrijirile medicale s-a realizat, el trebuind de acum să primească îngrijiri în afara unităţii noastre. Din păcate, până la ora la care discutăm, nu s-a găsit nicio soluţie de preluare a acestui pacient nici de către familie, nici de către o altă instituţie a statului sau centru de îngrijiri specifice. Încercăm pe mai departe să contactăm din nou Direcţia pentru Protecţia Copilului, pentru a vedea ce se poate face pentru acest copil”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Reprezentanţii Diecţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţin că pacientul necesită internare într-un centru de îngrijiri paliative, iar instituţia nu are în subordine un astfel de centru.

”Situaţia pacientului este cunoscută la nivelul instituţiei noastre, fiindcă ni s-a cerut sprijin în rezolvarea acestui caz. Băiatul are nevoie de îngrijiri paliative, iar noi nu avem un centru care să ofere astfel de servicii. El nu poate fi îngrijit nici la domiciliu, pentru că necesită asistenţă medicală permanentă. S-a luat legătura cu reprezentanţii unor centre din alte judeţe şi sperăm să fie găsită cea mai bună soluţie” au precizat reprezentanţii DGASPC Vaslui.

Cum nici familia şi nici instituţia care are în atribuţii ocrotirea copiilor nu au soluţii pentru a îngriji minorul, acesta rămâne în continuare în grija cadrelor medicale de la spitalul vasluian. Potrivit cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, adolescentul are şanse de recuperare.

sursa:adevarul.ro