Cel mai poluat oraș din România este și unul dintre cele mai frumoase

Articol publicat de Echipa SmileFM la 30 octombrie 2019

Cel mai poluat oraș din România este, la ora actuală, orașul Iași, recunoscut pentru frumusețea aparte și locurile deosebite pe care le oferă celor veniți în vizită.

poluare iasi

 

Locuitorii, însă, au de suferit din cauza aglomerației și se confruntă cu un val de poluare, cum nu s-a mai văzut până acum, într-un oraș din Moldova, potrivit playtech.ro.

Cercetătorul Silviu Gurlui a tras un semnal de alarmă, pe contul său de Facebook, acolo unde a postat și o imagine pentru a arăta cât de gravă este situația. Profesorul din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, este de părere că de vină pentru poluarea masivă sunt particulele mici de praf. Au fost denumite în termeni specializați drept „PM2.5”.

„Particulele acestea sunt periculoase din cauza mărimilor mici. Astfel, pot intra uşor în organism şi produc foarte multe afecţiuni. Se poate ajunge şi la accidente cerebrale”, susține cercetătorul ieșean.

Locuitorii din Iași au fost sfătuiţi să stea în casă sau să poarte măşti de protecţie, pentru a se feri de particulele de praf periculoase, atunci când sunt nevoiți să facă anumite ieșiri prin oraș. Avertismentul a venit cu doar doua zile în urmă, luni, pe 28 octombrie.

În cursul zilei de luni, 28 octombrie, în jurul orei 18.40, în zona Podul de Piatră din oraşul Iaşi s-au înregistrat valori de poluare record. Măsurile maxime admise au fost depăşite de opt ori, potrivit unor măsurători realizate de Silviu Gurlui, un cercetător de la Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi.