Cel mai scurt IQ test din lume.Tu ești capabil să-l faci?

Articol publicat de Echipa SmileFM la 22 august 2018

Testul de Reflecție Cognitivă (TRC) este cel mai scurt IQ test din lume. Conține doar 3 întrebări, iar răspunsurile corecte îi diferențiază pe genii de muritori.

test iq

 

Testul a fost creat de psihologul Shane Frederick, în anul 2005, iar motivul pentru care a ales aceste 3 întrebări specifice se referă la faptul că ele „duceau la răspunsuri impulsive și eronate”. Cu alte cuvinte, deși viteza contează la un IQ test, nu te grăbi să răspunzi.

În 2003, 3428 de oameni au fost aleși pentru a face testul, iar analiza s-a transformat în 35 de studii separate, pe o durată de 26 de luni, scrie noizz.ro.

Participanții au fost aleși de la cele mai bune universități din lume (cum ar fi Cambridge, Yale sau Harvard), dar numai 17% dintre ei au reuși să răspundă corect la întrebări. La final de experiment, în 2005, Frederick a făcut public testul lumii întregi.

Scopul testului este de a te determina să nu te bazezi pe intuiție și să-ți analizezi foarte bine modul de gândire înainte de a oferi un răspuns final.

Ești pregătit? Uite aici întrebările:

  • Un pix şi un caiet costă în total 5.57 de lei. Caietul costă cu 5.06 de lei mai mult decât pixul. Cât costă pixul?
  • Dacă durează cinci minute pentru ca cinci maşini să facă cinci piese, cât durează ca 100 de maşini să facă 100 de piese?
  • Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, zona îşi dublează mărimea. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca întreaga zonă de nuferi să acopere întregul lac, de cât timp este nevoie pentru ca zona de nuferi să acopere jumătate din lac?

 

Cei mai mulți oameni, impulsivi din fire, au dat aceleași răspunsuri greșite:

0,51 lei

100 de minute

3,24 de zile

Răspunsurile corecte le poți vedea aici.

  • Pixul+Caietul = X + (X+5,06) = 5,57

2X+5,06 = 5,57

2X = 0,51

X = 0,25

  • Durează 5 minute. Deşi primul instinct ar fi să spui 100. Durează 5 minute ca mașina să facă o piesă. Sunt necesare 5 minute pentru realizarea a 100 de piese cu ajutorul a 100 de maşini.
  • Zona îşi dublează mărimea în fiecare zi, iar asta înseamnă că îşi va înjumătăţi dimensiunea în sens opus. În ziua cu numărul 47, lacul va fi pe jumătate acoperit.