Codul Rosu anuntat de Ro-Alert a fost valabil doar pentru comunele Albesti, Rosiesti si Vutcani!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 10 iunie 2019

Sistemul Ro-Alert a bagat in sperieti sute de mii de vasluieni. ISU Vaslui a anuntat vineri seara, in jurul orelor 20,30, Cod Rosu de grindina si sfatuia vasluienii sa se adaposteasca, care pe unde poate, speriindu-i pe multi.

grindina

 

Desi numarul localitatilor anuntate ca fiind tinta ghetii era mult mai mare, sigurele comune afectate de grindina si caderi masive de precipitatii au fost: Albesti, Rosiesti si Vutcani. Grindina s-a risipit, iar comunele invecinate au prins doar sporadic, reprize de cateva minute de ploaie cu gheata, potrivit  vremeanoua.ro.

In localitatea Gura Albesti, grindina a batut 20 de minute, iar marimea ghetii a fost cea a unui ou de porumbel. “Aseara, problemele cele mai mari au fost la Gura Albesti, unde ploaia cu grindina de peste 20 de minute, a stricat toate culturile. Noi, cei din primarie, am fost averttizati si de aceea am dus un excavator la un pod,  unde stiam ca vor fi probleme. Alte pagube au insemnat niste bucati de asfalt, rupte dintr-un drum, la care se lucreaza acum. Si cateva drumuri unde malul a maturat totul”, a declarat primarul comunei Albesti, Monica Amancii.

La Vutcani, gheata a fost mai virulenta, primarul localitatii spunand ca a fost si rupere de nori. “La noi, gheata a batut cam 40 de minute, era cat oul de prepelita. Culturile au fost afectate, apa baltea pur si simplu, iar gheata a distrus tot ceea ce i-a fost in cale. Luni vom chema comisia sa evalueze, pentru a stabili zonele afectate si valoarea pagubelor. Pana atunci ne rugam ca acest tip de evenimente sa ne ocoleasca”, a declarat Silviana Bahrim, primarul comunei Vutcani.

La Rosiesti situatia a fost trasa la indigo, ca si in celelalte doua comune. Un agricultor, care detine peste 2000 de hectare de culturi, era foarte suparat. “Grindina a facut ravagii, a batut cam jumatate de ora, dupa care s-a dus spre Vutcani, in zona eolienelor. Dimineata am fost pe camp si am vazut dezastrul. Noi avem, oricum, culturile asigurate, insa sper ca cei de la Ministerul Agriculturii, sa nu se joace si sa ne lase cu ochii in soare”, a spus fermierul din Rosiesti.