Danemarca deschide ușa cetățenilor UE al căror viitor este incert în Marea Britanie, după Brexit

Articol publicat de Echipa SmileFM la 12 octombrie 2017

Dacă Marea Britanie nu poate garanta cetățenilor europeni că viața lor nu se va schimba și că vor putea trăi și lucra în Regat și după Brexit ca înainte, atunci acești oameni ar trebui să vină să se angajeze în Danemarca.

danemarca

Acest mesaj a fost transmis de Confederația Industriilor din Danemarca, organizație care reprezintă 10.000 de corporații, și care spune că acum este momentul cel mai bun ca țara scandinavă să atragă oameni tineri și specializați, rezolvând astfel deficiul acut de forță de muncă cu care se confruntă.
Putem folosi cetățenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie. Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu ei după Brexit – și nici Londra nu știe ce reguli le va aplica”, a declarat Steen Nielsen, șeful pe politici pe piața muncii al confederației, scrie The Independent, care preia Bloomberg.
În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă și să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocați în hățișul Brexitului, pentru că și alte țări europene se confruntă cu același deficit de forță de muncă specializată și vor veni, la rândul lor, cu oferte.
“Este o competiție acerbă între țările europene să atragă cei mai buni specialiști“, a spus Nielsen. Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederației pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidați pentru a ocupa locurile de muncă vacante.
De aceea, este pertinent să ne îndreptăm către cei care nu știu care va fi viitorul lor în Regatul Unit, după Brexit”, a adăugat Nielsen.
Țările scandinave, cum este și cazul Danemarcei, se contruntă cu o lipsă acută de forță de muncă. În țara vecină, Suedia, chiar și un flux semnificativ de imigranți nu a reușit să acopere deficitul de forță de muncă ce amenință creșterea economică a țării.
Banca centrală daneză a avertizat în numeroase rânduri asupra problemelor de pe piața muncii. Guvernul de centru-dreapta al premierului Lars Lokke Rasmussen răspunde la această problemă prin tăieri de taxe și alte stimulente, pentru a-i încuraja pe oameni să se angajeze.
Potrivit lui Steen Nielsen, Danemarca are nevoie urgentă de orice fel de muncitori calificați, de la electricieni, la tehnicieni industriali și siderurgiști. Pe lângă “vânarea” cetățenilor UE al căror viitor este incert în Marea Britanie după Brexit, el cere autotităților să faciliteze și accesul în Danemarca și al muncitorilor din afara Europei.
sursa:stirileprotv.ra