Doar 58 de firme au majorat salariile brute, pentru acoperirea transferului contributiilor sociale

Articol publicat de Echipa SmileFM la 8 februarie 2018

Angajatorii vasluieni nu se grãbesc sã modifice salariile brute, in contextul transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. 

salarii

 

Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Vaslui, panã ieri, 7 februarie, doar 58 de angajatori din mediul privat au depus actele aditionale la contractele colective de muncã. Chiar dacã termenul privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat este data de 31 martie 2018, mediul de afaceri local este foarte rezervat fatã de aceastã mãsura fiscalã.

La data de 1 februarie 2018, in judetul Vaslui erau inregistrati oficial 5.965 de angajatori activi. Angajatorii care au mai mult de 21 de salariati trebuie sã depunã acte aditionale la ITM Vaslui, in timp ce angajatorii care au panã in 21 de anga jati pot sã inregistreze modificãrile salariilor brute direct in Revisal. Inspectia Muncii va declansa o campanie de controale, in cadrul cãreia va verifica dacã operatorii economici au realizat transferul contributiilor sociale la angajati, conform OUG 82/ 8 noiembrie 2017.

Firmele se plâng: nu avem bani!

Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, a precizat cã angajatorii trebui sã facã trasferul contributiilor sociale la angajat, dar nu sunt obligati sã le mãreascã si salariile.Astfel, cuantumul salariilor va fi stabilit exclusiv ca urmare a relatiilor dintre angajator si angajat.

‘Angajatorii vor face transferul contributiilor sociale, dar cat este salariul unui angajat, este problema celor douã pãrti. Se va face trasferul contributiilor, da, insã salariul net se negociazã. Multi angajatori au actionat preventiv si nu au mãrit salariile, ci au acordat premii care sã acopere transferul contributiilor. Mediul de afaceri incã mai sperã cã li se va lumina mintea guvernantilor, cã vor intelege cã au fãcut o mare prostie si vor renunta la aceastã lege. Aceastã mãsurã pune la pãmant mediul economic’, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Oamenii de afaceri sustin cã o astfel de mãsurã privind trasferul contributiilor sociale trebuie insotitã de o serie de mãsuri care sã asigure cresterea economicã. Doar cu o productivitate mãritã firmele vor avea fonduri in plus, din care isi vor permite sã majoreze salariile. ‘Firmele nu au bani, nu pot sã mãreascã bruturile. Din contrã, starea economicã e tot mai grea. Existã riscul ca angajatii sã nu aibã bruturile mãrite si sã suporte contributiile sociale din salariile lor, situatie in care vor rãmane cu bani mai putiniî, a explicat Copacinschi.

sursa:monitoruldevaslui