Doi australieni au inventat hărtia fabricată din piatră

Articol publicat de Echipa SmileFM la 3 octombrie 2019

Doi antreprenori din Australia au petrecut un an cercetând o posibilă alternativă care ar putea servi drept materie primă pentru fabricarea hârtiei. Această hârtie din piatră este rezistentă la apă, este rezistentă la rupere, este incredibil de durabilă și nu folosește niciun copac.

piatra

 

Ideea de a produce hârtie din piatră i-a costat pe cei doi antreprenori australieni 30 de mii de dolari din economiile proprii. În doar câteva luni, filmulețul de prezentare a ajuns la peste 10 milioane de oameni. În prima etapă au produs cinci mii de notebook-uri, iar doi ani mai târziu au ajuns la 70 de mii de produse pentru clienți din 81 de țări.

Compania produce hârtie fără a folosi cherestea, apă sau substanțe chimice dure, așa cum se întâmplă în industria tradițională. Sursa lor pentru materia primă sunt deșeurile din piatră, potrivit digi24.

 „Folosim piatră din deșeuri existente din cariere și din materiale de construcție. Folosim aproximativ 80% până la 90% carbonat de calciu pur combinat cu rășină, non-toxică și biodegradabilă. De asemenea, este reciclabil la nesfârșit, spre deosebire de hârtia tradițională, care poate fi reciclată doar de șapte ori și tot trebuie adăugate fibre noi”, a declarat  Kevin Garcia, fondator Karst Stone Paper.
 Cei doi antreprenori susțin că datorită producției de hârtie din piatră, una aflată încă în faza incipientă, au salvat 540 de arbori pe an, au fost făcute economii de peste 83 de mii de litri de apă, iar emisiile de dioxid de carbon au fost cu 25 de mii de kilograme mai reduse.

În prezent, industria tradițională pentru fabricarea hârtiei folosește peste 40% din totalul lemnului industrial tranzacționat la nivel mondial, potrivit Fondului Mondial pentru Faună Sălbatică.