E OFICIAL: de la anul, grãdinita si liceul devin obligatorii

Articol publicat de Echipa SmileFM la 13 martie 2019

Încã o modificare în Legea Educatiei Nationale. De la anul, grupa mare de grãdinitã si liceul devin obligatorii. De asemenea, din 2023 va deveni obligatorie si grupa mijlocie, iar din 2030, si grupa micã. Asta pentru cã senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede ca “învãtãmântul secundar superior si grupa mare din învãtãmântul prescolar devin obligatorii pânã cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie pânã cel mai târziu în anul 2023, iar grupa micã pânã în anul 2030″.

gradinita

 

Modificarea vine ca urmare a faptului cã, potrivit initiatorilor proiectului de lege, peste un sfert din copiii care trãiesc în mediul rural nu sunt înscrisi la grãdinitã, iar asta le îngreuneazã asimilarea cunostintelor în primii ani de scoalã. În conditiile în care cele 12 clase devin obligatorii, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat posibila desfiintare a Evaluãrii Nationale de la clasa a VIII-a, potrivit  Vremea Nouă.

“Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tarã sã încercãm sã vedem si care este perceptia. Pentru cã acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului si repartizarea elevilor în scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintã sfârsitul învãtãmântului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacã învãtãmântul devine obligatoriu pe 12 clase se justificã evaluãri intermediare? Ca sã întãrim ritmul acesta al învãtãrii continue, pentru cã el este cel care dã si temeinicie învãtãrii. Toate sunt clare, fãrã îndoialã, meritã sã le discutãm”, a explicat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.