Elefanții africani au fost incluși pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate

Articol publicat de Echipa SmileFM la 31 martie 2021

Cea mai recentă actualizare a Listei Roșii a Speciilor Amenințate, elaborată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), aduce vești sumbre pentru elefanții africani.

elefant-african-specie-disparitie-unsplash_descopera-2

Elefanții africani, două specii diferite, au fost reclasificați de la „vulnerabili” la „amenințați”. Elefantul african de pădure (Loxodonta cyclotis) este acum considerat „amenințat în mod critic” (Critically Endangered), în timp ce elefantul african de savană (Loxodonta africana) este considerat „amenințat” (Endangered), potrivit unui anunț făcut de IUCN.

„Elefanții Africii joacă roluri cheie în ecosisteme, economii și imaginația noastră colectivă. Astăzi, actualizările Listei Roșii a IUCN cu privire la speciile de elefanți africani subliniază presiunile cu care se confruntă aceste animale emblematice”, a explicat dr. Bruno Oberle, director general al IUCN.

Elefanții africani, două specii diferite

Elefanții africani au fost considerați în trecut o singură specie, însă IUCN a recunoscut în mod oficial că sunt de fapt două specii diferite. Această decizie se bazează pe dovezi genetice recente care au arătat că elefanțiie pădure și cei de savană au fost separați din punct de vedere genetic și (cel mai probabil) fizic în urmă cu 500.000 de ani.

Elefantul african de pădure este cel mai mici dintre cele două specii, astfel că elefantul de savană este cel mai mare animal terestru al planetei. Mai mult, este clar faptul că cele două specii de elefanți trăiesc în habitate total diferite, care rareori se suprapun.

Cât de mult au scăzut populațiile de elefanți africani?

Elefanții de pădure trăiesc în pădurile tropicale ale Africii Centrale și în habitate din Vestul Africii. Pe de altă parte, elefanții de savană au tendința să trăiască în pajiștile și deșerturile din Africa Sub-Sahariană.

Actualizările recente vin după decenii întregi de scăderi dramatice ale populațiilor, în special din cauza pierderii habitatelor și a braconierilor de fildeș. Este estimat că numărul elefanților africani de pădure a scăzut cu până la 86% în decurs de 31 de ani. Totodată, numărul elefanților africani de savană a scăzut cu cel puțin 60% în ultimii 50 de ani.

Avem motive să fim optimiști

Deși aceste vești ar putea părea sumbre, organizațiile de conservare susțin că încă mai avem motive să fim optimiști în privința viitorului elefanților africani, potrivit IFL Science.

„Comunitatea internațională joacă un rol crucial în diminuarea nivelurilor de vânare pentru ca aceste specii să se poată recupera. Cererea pentru produse din fildeș, precum bijuterii și decorațiuni, a scăzut dramatic după ce China a interzic comerțul domestic în 2017”, a precizat Bas Huijbregts, de la World Wildlife Fund (WWF).