Guvernul a pus gȃnd rău pungilor din plastic

Articol publicat de Echipa SmileFM la 10 octombrie 2017

Anii care urmează ar putea aduce schimbări majore în modul în care va arăta Vasluiul, atȃt cel urban, cȃt mai ales cel rural, din punct de vedere al curățeniei. Împins de la spate de directivele de Mediu ale Comisiei Europene, Guvernul face pași mici să se conformeze, iar primele pe lista obiectelor interzise la comercializare sunt pungile din plastic subțire și foarte subțire, cu mȃner.

Deseuri-plastic

 

În doi ani de zile, romȃnii își vor lua adio de la sacoșele de plastic cu mȃner, potrivit unui proiect de lege aprobat recent de Guvern. Cu o durată de viață de peste 500 de ani (!), și una de utilizare de doar cȃteva minute, pungile de plastic reprezintă unul dintre cele mai elocvente exemple de eșec al proiectării din industrie.

Din cauza lor și a sticlelor de plastic care sluțesc, pur și simplu, aproape orice colț de iarbă sau de beton, suntem pe ultimul loc în loc în Europa la capitolul reciclare și deținem recordul la cantitatea de gunoi aruncată la groapă – 5 milioane de tone pe an.

În aceste condiții, nu e de mirare că Guvernul vrea să interzică, de la 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019, comercializarea lor.

Vestea, deși îmbucurătoare pentru cei care iubesc mediul și au înțeles că trebuie să facă eforturi să recicleze, pentru a-l proteja, a picat ca un trăznet asupra celor care s-au obișnuit să privească punga de plastic ca pe o extensie a mȃinii lor, un obiect de care nu se mai pot lipsi. La piață sau la supermarket, acasă sau la serviciu, sacoșa din plastic, cu sau fără mȃner, și-a dovedit utilitatea, cȃștigȃndu-și ușor locul în poșetă sau în buzunar, ʺsă fie acolo, în caz de…ʺ

În România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri, care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate, inclusiv în ape, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice. În ceea ce privește județul Vaslui, în fiecare lună ajung la groapa de gunoi de la Brăila în jur de 3.250 de tone de deșeuri, groapa ecologică de la Roșiești, o investiție de 40 de milioane de euro, fiind nefuncțională.

sursa:estnews.ro