Hotii de lemne din pãdurile vasluiene vor fi pusi cu botul pe labe

Articol publicat de Echipa SmileFM la 3 decembrie 2019

Iarna bate la usã, iar presiunile puse pe pãdurile din judetul Vaslui, din partea unor indivizi certati cu legile si bunul simt, cresc de la o zi la alta. Pãdurarii vor fi înarmati si vor primi cinci salarii compensatorii la iesirea la pensie. Decizia vine pe fondul crimelor si agresiunilor comise împotriva mai multor pãdurari în ultima perioadã, mai ales cã mai multi pãdurari vasluieni au cãzut victime ale acestor agresiuni.

padurari

Sâmbãta trecutã, politistii au fost sesizati despre un caz de braconaj la marginea unei pãduri din zona Moigrad-Mirsid, judetul Sãlaj. Oamenii legii au mers în zona indicatã, unde au gãsit o masinã parcatã. Dupã câteva ore de asteptare, au apãrut doi bãrbati cu pusti de vânãtoare. Cei doi braconieri au luat-o la fugã în momentul în care oamenii legii i-au somat sã se opreascã. Unul dintre braconieri a fost prins rapid, iar celãlalt a fugit prin pãdure, amenintîndu-l pe politist cã îl omoarã, dacã nu se opreste din urmãrire. În momentul când politistul s-a apropiat la 20 de metri de braconier, acesta a tras un foc de armã spre politist, fãrã a-l nimeri. Este doar ultima actiune ilegalã, dintr-un lung sir de nenorociri cãrora le-au cãzut victime pãdurarii aflati la datorie, inclusiv din judetul Vaslui. Ca atare, Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, a decis miercurea trecutã, cu unanimitate de voturi (232 de voturi), ca personalul silvic cu atributii de pazã sã fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, amendând astfel un proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic initiat de PSD si ALDE.

Una dintre modificãri prevede cã „în exercitarea atributiilor de serviciu, personalul silvic cu atributii de paza fondului forestier national, a fondului cinegetic national, a fondului piscicol si a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, dupã caz, si poate face uz de armã, în conditiile reglementãrilor privind regimul armelor si munitiilor”.

Adicã, toti pãdurarii din judet vor primi arme, pentru a se apãra împotriva hotilor de lemne, care distrug pãdurile în aceastã perioadã. O altã modificare mentioneazã cã personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiazã de o gratificatie egalã cu minimum 5 salarii brute pe ultima lunã de activitate, suportatã de angajator. Decizia Parlamentului vine pe fondul cresterii alarmante, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pãdurarilor. Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigurã paza fondului forestier, iar între anii 2014 si 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesarã spitalizarea, în urma rãnilor grave suferite.

Sursa: Vremea Noua