Incendiu la Notre-Dame. Apel internațional de strângere de fonduri

Articol publicat de Echipa SmileFM la 16 aprilie 2019

Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este “sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările, relatează AFP.

notre dame

“Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

“La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez , secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei.

 Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

 

Catedrala Notre-Dame, simbol de necontestat al Parisului, dar şi al întregii lumi creştine, a fost mistuită luni seară de flăcări uriaşe.

Pompierii s-au luptat să salveze edificiul în stil gotic, vechi de 8 secole, însă doar structura din piatra pare să fi rămas întreagă.

Flăcările au distrus acoperişul celebrului monument, precum şi partea cea mai înaltă, fleşa, care se înălţa deasupra catedralei, până la 96 de metri înălţime.

Nu se cunosc, deocamdată, cauzele incendiului, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care au început de curând.

Tragedia s-a petrecut în prima zi a săptămânii sfinte, după Florii şi înaintea Paştelui catolic.

Monument arhitectonic cunoscut în întreaga lume şi simbol universal al creştinismului occidental, această catedrală impunătoare veghează asupra Parisului de mai bine de opt veacuri. Aici a fost încoronat Napoleon Bonaparte şi tot aici, Papa Pius al X-lea a beatificat-o pe celebra eroina Ioana D’Arc. Secole întregi de istorie şi două războaie mondiale, nu au reuşit să o distrugă, până aseară, când părea că istoria să se va sfârşi aici , scrie pro tv.