Inundațiile au calamitat 5.400 hectare de culturi agricole din județul Vaslui

Articol publicat de Echipa SmileFM la 5 iulie 2019

Ploile torențiale din perioada mai – iunie 2019 au produs pagube importante în agricultura județului Vaslui. Culturile agricole și plantațiile de livezi au fost afectate de inundații, grindină sau scurgeri de pe versanți. În total, au fost calamitate 5.400 hectare de teren agricol din județul nostru.

inundatii-terenuri-agricole-

 

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a trimis echipe în teritoriu, în ultimele săptămâni, pentru a evalua nivelul pierderilor înregistrate. În total, au fost afectate 5.400 hectare, din care 1.615 hectare semănate cu porumb, 1.078 hectare de floarea soarelui, 762 hectare de grâu, 168 hectare de rapiță, 1.368 hectare de fânețe , potrivit estnews.ro.

Producătorii care au culturile agricole asigurate vor fi despăgubiți de societățile de asigurare. În schimb, fermierii care nu au culturile asigurate trebuie să aștepte să vadă dacă Ministerul Agriculturii va acorda sau nu despăgubiri.

Din această primăvară fermierii au la dispoziție fonduri europene nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole și animalelor.

Finanțarea este asigurată prin submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2014-2020.