Judetul Vaslui, partener în Proiectul Digitalizarea turismului din România

Articol publicat de Echipa SmileFM la 19 mai 2020

Consiliul Judetean Vaslui intentioneazã sã semneze un protocol de colaborare cu Asociatia “Cãlãtor prin România”, pentru a face parte din Proiectul Digitalizarea turismului din România. Initiativa are drept scop promovarea judetului în rândul turistilor români si strãini, care vor vizita Vasluiul si vor dori sã afle mai multe informatii despre anumite obiective turistice si monumentele de patrimoniu. Tot ce vor trebui sã facã va fi sã scaneze codul Q.R. de pe plãcutele ce vor fi montate pe acestea, iar apoi vor fi trimisi pe site-ul proiectului, unde vor putea sã citeascã despre respectivul monument, istoria, legende sau lucruri foarte interesante în cinci limbi: româna, engleza, spaniola, franceza si chineza. Accesând platforma travellerinromania.com, turistii pot intra în contact cu istoria si legendele obiectivelor turistice, pot cunoaste portul popular si gastronomia traditionalã din judet.

digitalizare-turism

Protocolul de colaborare interinstitutionalã va fi supus dezbaterii si votului în sedinta de Consiliu Judetean Vaslui de joi, 21 mai. Potrivit documentului, Asociatia “Cãlãtor prin România” se va ocupa de realizarea si montarea plãcutelor turistice digitale cu cod Q.R., care vor fi amplasate pe obiectivele turistice si monumentele de patrimoniu din judetul Vaslui; costul de realizare si montare a acestora revine promotorului, dar si de completarea cu informatii din judetul Vaslui a platformei digitale travellerinromania.com. De asemenea, ONG-ul si CJ vor coopera în vederea organizãrii unor evenimente care promoveazã conservarea traditiilor si culturii nationale sau locale, stabilite de comun acord, precum si în organizarea si sustinerea de manifestãri expozitionale de turism pe plan judetean sau elaborarea de propuneri de dezvoltare a turismului, cu caracter consultativ, ce constau în pãreri, rapoarte si studii prezentate de cãtre promotor, în vederea dezvoltãrii turismului local.

Cu noile metode moderne de informare, turistul poate sã fie propriul sãu ghid

Asociatia „Cãlãtor prin România” este o organizatie non-guvernamentalã din domeniul cultural- turistic care lucreazã zi de zi pentru a prezenta România, atât turistilor interni, cât si celor strãini din punct de vedere al gastronomiei, al portului popular si al obiectivelor turistice. Directiile pe care acestia actioneazã sunt: educatia culturalã, memoria generatiilor si a vremurilor demult apuse si protectia patrimoniului cultural construit. Proiectul Digitalizarea turismului din România are ca obiectiv aducerea turistului român si strãin mai aproape de patrimoniul cultural al României. Acest lucru va deveni posibil prin crearea unei platforme online, alimentatã cu informatii din acest domeniu si cu ajutorul unor plãcute de informare turisticã, mult mai atractive decât cele clasice, cu cod Q.R., montate pe monumente. Scanarea codului Q.R. existent pe plãcutele de informare digitale ce vor fi montate pe obiectivele turistice din judet, cu o aplicatie instalatã pe telefon, va permite turistului accesul la platforma digitalã (https://travellerinromania.com) unde va gãsi informatii despre respectivul obiectiv turistic sau monument istoric, istoria, legende sau alte lucruri interesante, traduse în una din urmãtoarele limbi: românã, englezã, spaniolã, francezã si chinezã. Aceste metode moderne de informare vor permite turistului sã fie propriul sãu ghid si sã poatã, în acest fel, sã înteleagã mai bine ce are judetul de oferit si, totodatã, sã trãiascã o experientã de neuitat.

Un angajat al Consiliului Judetean va pune la dispozitia ONG-ului informatiile necesare completãrii platformei digitale

Pentru ca judetul Vaslui sã intre în proiectul Digitalizarea turismului din România, protocolul de colaborare va trebui sã fie votat de consilierii judeteni: “Având în vedere interesul Consiliului Judetean Vaslui de a promova obiectivele locale cu potential turistic si avantajele evidente ale colaborãrii cu Asociatia “Cãlãtor prin România” pentru judetul nostru, pentru încheierea Protocolului de colaborare este necesarã aprobarea acestuia de plenul Consiliului Judetean. Adoptarea proiectului de hotãrâre propus va contribui la promovarea monumentelor din Judetul Vaslui în comunitatea nationalã si internationalã si la atragerea unui numãr sporit de turisti care sã ne viziteze meleagurile, cu efecte directe atât asupra imaginii, cât si asupra dezvoltãrii economice a judetului. Prin grija Directiei de Dezvoltare si Cooperare , va fi nominalizatã o persoanã care sã punã la dispozitie informatiile necesare completãrii platformei digitale si care sã supravegheze procesul de montare al plãcutelor de informare digitale pe obiectivele turistice stabilite”, se aratã în proiectul de hotãrâre.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/judetul-vaslui-partener-in-proiectul-digitalizarea-turismului-din-romania