Legea salarizării a declanșat proteste înainte de adoptare!

Greva angajaților din Finanțele Publice și din vămi, pornită spontan, luni, de la nemulțumirile legate de proiectul Legii salarizării unitare, survine în contextul în care diverse categorii profesionale și-au exprimat dezacordul ori au încetat temporar lucrul pe aceleași considerente. Ieri, protestul a continuat atât la Vaslui, cât și în alte județe, iar sindicaliștii Fiscului au anunțat că o vor ține așa până în pânzele albe!

protest medici sindicat

Mihai IONESCU
Sorin SAIZU

Ieri, angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui s-au ținut de cuvânt și au protestat din nou. Ei au respectat programul de lucru doar vreo două ore, pentru ca pe la 10 să pună frână totală. Motivul: după prima zi de grevă, nu s-a primit niciun semnal de la autorități.
“De dimineață, au intrat contribuabilii și și-au rezolvat treburile. Spre ora 10, lucrul a fost oprit din nou, iar oamenii s-au adunat spontan în holul instituției. Mâine suntem chemați la București, la Ministerul Finanțelor, pentru a purta negocieri. Vom vedea care sunt rezultatele. Sperăm că solicitările noastre vor fi luate în considerare și nu se va mai ajunge la blocarea activității”, ne-a declarat Valică Berescu, liderul de sindicat de la AJFP Vaslui.

Ideea este că funcționarii Fiscului se pregătesc de o nouă grevă în cursul zilei de azi, arătându-se nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, prin care veniturile lor ar scădea cu până la 35 la sută.
“Cred că este foarte clar pentru toată lumea că avem oameni bine pregătiți și care știu cu ce se mănâncă Legea salarizării. Credem că niciun parlamentar și niciun ministru nu pot fi de acord cu scăderea salariilor. Facem grevă până se rezolvă”, spun angajații AJFP Vaslui.

Reamintim că, luni dimineață, mii de salariați din administrațiile județene de finanțe publice au declanșat o grevă spontană, în unele județe activitatea Fiscului fiind oprită total. Angajații au protestat fie în holurile instituțiilor, fie în fața sediilor acestora. Angajații din vămi s-au solidarizat și au organizat o acțiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel că toate mașinile care au trecut prin punctele de frontieră au fost controlate amănunțit.

Startul l-a dat Mediul

Pe 10 mai, angajații Gărzii Naționale de Mediu, inclusiv cei de la Comisariatul Județean Vaslui, au fost în grevă generală, protestând astfel împotriva inechităților salariale. Ei nu au mai beneficiat de creșteri din anul 2009, fiind remunerați în prezent conform celei mai mici grile din întregul sistem bugetar.
Greva generală a survenit după ce, pe 26 aprilie, angajații Gărzii de Mediu întrerupseseră programul de lucru timp de două ore pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nemulțumirile lor.

Profesorii se simt înșelați

Sindicaliștii din învățământ spun și ei că guvernul îi amăgește cu promisiuni, pentru ca în final angajații din educație să iasă în pagubă.
“Aparent, grila de salarizare ar fi una care asigură majorări, dar în ansamblu nu e mulțumitoare din multe puncte de vedere. De exemplu, dacă inițial era vorba de o mărire salarială de 20 la sută aplicabilă de la 1 iulie 2017, conform programului de guvernare, aceasta dispare acum. E prevăzută o majorare de 50 la sută de la 1 ianuarie 2018, în locul celei în două etape, 20 la sută din iulie 2017 și 30 la sută din ianuarie 2018. După noua prevedere, câștigul care rezultă e mai mic. Pe de altă parte, ca să se facă aceste majorări, ni s-au tăiat sumele de bani câștigate în instanță”, declară liderii de sindicat.

Funcționării din administrația publică spun că ei ies cel mai rău

Și angajații din administrația publică și-au anunțat nemulțumirea privind proiectul Legii salarizării, pe motiv că de majorări semnificative de salarii beneficiază doar aleșii și primarii, nu și funcționarii de rang mediu.

“Atâta timp cât vor fi menținute salariile uriașe existente deja în sistem, nu putem vorbi despre o lege unitară. Atât această lege, cât și precedentele, dacă ar fi puse în aplicare, vor genera o serie de procese care vor bloca instanțele de judecată. Nemulțumirea noastră este mare întrucât rămânem o categorie de bugetari prost plătită”, arată funcționarii vasluieni.

Lege bună pentru puțini și proastă pentru mulți

În forma actuală a proiectului Legii salarizării, ca principiu general, raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Dacă va fi aprobat în Parlament și promulgat de președinte, normativul se va aplica în mai multe etape.

De la 1 iulie 2017, se vor majora cu 20% față de nivelul acordat pentru luna martie soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor. Tot de la 1 iulie, se vor majora salariile de bază pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene.
De la 1 ianuarie 2018, vor crește salariile de bază de care beneficiază medicii și asistenții medicali, direct la nivelul prevăzut pentru anul 2022. De asemenea, vor crește cu 50% salariile de bază de care beneficiază personalul didactic. Pentru celelalte categorii de bugetari, majorarea va fi de 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

În perioada 2019-2022, se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, a soldelor de funcție, a salariilor de funcție și a indemnizațiilor de încadrare, reprezentând un sfert din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Data de aplicare a creșterii respective va fi stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.

De asemenea, personalul medical și… Citeste mai mult! Click aici

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Vezi si

Programul Euro 200 continua si in acest an

Ministerul Educației continuă și în acest an programul social Euro 200, program care oferă posibilitatea …