Medicii reactioneaza dur dupa ce Arafat vrea sa-i puna sa aleaga intre stat si privat

Articol publicat de Echipa SmileFM la 11 aprilie 2018

Ideea lansata de secretarul de stat in MAI Raed Arafat in sambata mare, de Ziua Mondiala a Sanatatii, a starnit un val de reactii din partea medicilor. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta vrea ca medicii si asistentii sa nu poata sa lucreze si la stat, si la privat.

medici

 

Arafat sustine ca altfel nu se poate sti clar „niciodata daca medicul sau asistentul este loial locului de munca din sectorul public si daca intr-adevar acesta deserveste interesul pacientilor corect sau incearca sa-i plimbe intre cele doua sectoare si sa-i faca sa plateasca (sic!) cat mai mult posibil, fara a tine cont de posibilitatile lor si problemele lor”.

Aceasta stigmatizare generalizata a angajatilor din sanatate i-a facut pe acestia sa reactioneze dur.

In comentariile de pe forumurile medicilor, acestia critica propunerea, ii amintesc lui Arafat ca profesia lor e una liberala si nu pot fi impuse astfel de interdictii si il admonesteaza ca, de cand face politica, ideile sale de reforma a sistemului medical sunt tot mai „aberante”.

Mai mult, unii fac caz de necaz de ironia situatiei: „El in schimb poate fi oficial secretar de stat in MAI si presedintele fundatiei pentru SMURD ce dirijeaza toate finantele SMURDULUI de stat, plus serviciului de urgenta din cadrul unitatilor sanitare, parte integranta a spitalelor de stat”.

Ei atrag atentia ca in tarile unde exista astfel de interdictii, cum ar fi Franta, regula prevede doar sa nu se lucreze si la stat, si la privat in cursul aceleiasi zile, iar interzicerea totala incalca legea dreptului la munca.

sursa:ziare.com