Model contestatie amenda de circulatie.

Dacă sunteți aici ați luat probabil o amendă de circulație și vreți să știți dacă, unde și cum o puteți contesta. Unde se depune contestația, cât durează procesul și cât costă, sunt alte întrebări de actualitate. La toate, și la multe altele, am răspuns clar și explicit în cele ce urmează.

Și da, avem și un model de contestație a amenzii de circulație, cu instrucțiuni de completare.

Înainte de a mă lansa în explicații, spun din capul locului un adevăr necesar, chiar dacă neplăcut: dacă ați greșit și Poliția va dovedi asta în instanță, iar procesul-verbal nu are motive de nulitate, nici cel mai bun avocat nu va putea anula actul!

În aceste condiții, contestația se poate rezuma la o chestiune de oportunitate: vreți să rămâneți fără permis acum sau după terminarea procesului?

Să nu înțelegeți greșit, nu încurajez contestațiile nefondate! Dar știu că pot fi situații în viață când de permis, de exemplu, depinde locul de muncă al contestatorului și este nevoie de timp ca să își anunțe angajatorul și acesta să îi găsească un înlocuitor.

Cât despre proces, pe scurt, lucrurile stau cam așa: în termen de 15 zile de la sancționare, puteți formula plângere contravențională, pe care o înregistrați la Judecătoria din raza localității unde ați fost amendat. La cerere anexați taxa judiciară de timbru de 20 de lei, pe care o plătiți la Primăria de la domiciliul Dvs., și toate actele de care înțelegeți să vă folosiți în proces. Cererea va fi apoi comunicată Poliției, care va formula (sau nu, alegerea îi aparține) întâmpinare. La întâmpinare puteți formula un răspuns la întâmpinare, dar nu este obligatoriu. Abia după această faza scrisă se va fixa primul termen de judecată. Numărul de termene depinde (și) de probele ce se vor administra în cauză.

Întrebări frecvente:

”Dacă fac contestatie, primesc permisul înapoi?

Da, pentru că plângerea suspendă executarea. La fel și apelul. Dar trebuie să îl cereți, nu vi-l aduce nimeni la ușă. Ca să vă recuperați permisul, după ce ați înregistrat plângerea la judecătorie, cereți instanței un certificat de grefă (de la registratură, cu taxă de timbru) cu care vă prezentați apoi la Poliție.

Dacă nu mă mulțumește hotărârea Judecătoriei, o mai pot ataca?

Da, cu apel la Tribunal.

Dacă nu primesc și nu semnez procesul-verbal, scap?

Nu.

Este mai bine să refuz să primesc/semnez procesul-verbal?

Nu. De ce ar fi? Vi se va comunica oricum, iar dacă ratați momentul (se rătăcește plicul, îl ia vântul sau altcineva din cutia Dvs. poștală etc.) veți pierde și termenul de plată a amenzii reduse și termenul de contestație.

Dacă fac contestație, trebuie să plătesc amenda?

Dvs. alegeți dacă o plătiți sau nu. Plângerea suspendă executarea și în privința amenzilor, adică nu veți fi executat silit până la finalizarea contestației, dar dacă pierdeți procesul nu veți mai avea posibilitatea de a plăti doar jumătate din minimul amenzii, ci veți fi obligat să plătiți suma întreagă. Și nu, plata amenzii nu înseamnă că recunoașteți faptele, ci că încercați să evitați o pagubă și mai mare în buget!”

Descarcați modelul și citiți totul despre MODEL CONTESTAȚIE AMENDĂ

 

Vezi si

Sfat de Avocat: Cum se împart bunurile soților după divorț?

Partaj după divorț: cum se împart bunurile soților, care sunt regulile, opțiunile, costurile, etc. De …