Mulți bolnavi sunt puși să plătească tratamentul pe timpul spitalizării: Cereți banii înapoi!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 10 octombrie 2017

Pacienții internați la spitalele din județ pot să-și recupereze banii pe medicamente, dar nu știu cum să procedeze. Deși este cea mai mare unitate sanitară din județul Vaslui, de la începutul anului și până în prezent, la Spitalul Județean de Urgență, doar cinci vasluieni au depus cereri pentru a-și recupera banii.

medicamente2

 

Deși în lege este stipulat foarte clar că bolnavii își pot recupera banii pe care îi dau pe rețetele pe care și le cumpără pe timpul spitalizării, în realitate acest lucru nu se prea întâmplă. Mulți vasluieni sunt practic puși să-și dea până și puținii bani pe care îi au pe medicamente, multe plătite deja prin contribuția lor la asigurările sociale. Multe persoane  nu știu că își pot recupera banii cheltuiți, iar situația este valabilă în toate spitalele din județ.

Referitor la acest lucru, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui susține că asigurații au dreptul de a solicita spitalului contravaloarea cheltuielilor efectuate în spital pe perioada internării.

Deci, teoretic, pacienții își pot recupera banii… Ce ar trebui să facă ei pentru a intra în posesia acestor sume? Dacă, pe perioada spitalizării, spitalul nu are în stoc medicamentele necesare, medicul curant este obligat să-i înmâneze asiguratului sau aparținătorului documentele avizate conform prevederilor legale și metodologiei proprii, documente în baza cărora aceștia achiziționează singuri medicamentele prescrise, urmând ca spitalul să ramburseze contravaloarea cheltuielilor, la cererea asiguraților.

Deși este cea mai mare unitate sanitară din județul Vaslui, de la începutul anului și până în prezent, la Spitalul Județean de Urgență, doar cinci vasluieni au depus cereri pentru a-și recupera banii dați pe medicamentele sau materialele sanitare pe care și le-au cumpărat pe timpul spitalizării. Valoarea totală a acestora se ridică la 4.714 lei.

sursa:obiectivvaslui.ro