Noi virusuri, descoperite la lilieci și animale dintr-o grădină zoologică

Oamenii de știință au descoperit două noi virusuri înrudite cu rubeola, considerată anterior singurul membru cunoscut al familiei de virusuri Matonaviridae.

liliac-cu-nasul-frunza

Unul dintre cele virusuri înrudite, nou descoperite,  infectează liliecii în pădurile din Uganda, în timp ce cealălat a fost detectat printre animalele de la o grădină zoologică din Germania.

Este de înțeles că noile virusuri misterioase descoperite la lilieci și animale din grădina zoologică ar putea declanșa îngrijorări, având în vedere pandemia actuală de COVID-19, însă cercetătorii dau asigurări că nu există încă dovezi că noile virusuri pot infecta oamenii.

Totuși, ei afirmă că cercetarea oferă noi informații despre originile virusului rubeolei, sugerând că acesta a apărut la animale înainte de a se răspândi la oameni, la fel ca multe alte virusuri care infectează oamenii.

Virusurile înrudite cu rubeola, detectate în lilieci, măgari, șoareci și canguri

În studiul publicat în revista Nature, oameni de știință din SUA și Germania detaliază descoperirea celor doi noi membri ai familiei Matonaviridae și a primelor rude cunoscute ale virusului rubeolei: virusul ruhugu și virusul rustrela.

Virusul ruhugu a fost descoperit în 10 din 20 de mostre luate de la lilieci cu nasul frunză, aparent sănătoși, din Parcul Național Kibale, Uganda. Oarecum ironic, echipa a descoperit virusul în timp ce căuta coronavirusuri transportate de lilieci, înainte de pandemia COVID-19.

Între timp, în Germania, cercetătorii au descoperit mai întâi virusul rustrela în țesutul cerebral a trei animale diferite – un măgar, un capibara și un cangur Bennett – care s-au îmbolnăvit grav la o grădină zoologică de boli neurologice severe.

Același virus nou a fost apoi detectat în țesuturile creierului a opt din 16 șoareci găsiți la 10 kilometri de grădina zoologică, ceea ce a indicat în mod clar că agentul patogen a reușit să sară de la o specie la o altă specie.

Cele două noi virusuri sunt apropiate genetic de virusul rubeolei și par să împărtășească multe trăsături, dar și un număr destul de mare de diferențe esențiale.

Ce este rubeola?

Rubeola, cunoscută și sub numele de rujeolă germană sau pojarul mic, este o infecție virală cu transmitere aeriană, extrem de contagioasă, care provoacă o erupție roșie distinctă și o boală asemănătoare gripei. Este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate și poate duce la avorturi spontane, nașterea unui făt mort sau defecte congenitale profunde la nou-născut.

Boala a fost eradicată în mare măsură datorită unui vaccin eficient, în special vaccinul ROR, deși unele zone ale lumii continuă să aibă focare. Spre deosebire de rubeolă, în prezent nu pare că noile virusuri pot infecta oamenii.

„Nu există dovezi că virusul ruhugu sau virusul rustrela pot infecta oamenii, însă, dacă ar fi posibil, ar putea avea atâtea consecințe încât ar trebui să luăm în considerare posibilitatea”, a afirmat Tony Goldberg, profesor de epidemiologie al Universității din Wisconsin-Madison, SUA, citat de IFL Science.

„Știm că, în Germania, virusul rustrela a sărit printre speciile care nu sunt deloc înrudite. Dacă oricare dintre aceste virusuri se dovedește a fi zoonotic sau dacă virusul rubeolei poate reveni la animale, acesta ar putea afecta eradicarea bolii”, a adăugat Goldberg.

Deoarece acum se știe că virusul rustrela stă și în șoareci, animale folosite mult în cercetările de laborator, s-ar putea realiza s-ar putea realiza noi studii pe un virus asemănător rubeolei.

Vezi si

3 alimente surprinzător de bune pentru inimă. | NUTRIȚIE

O dietă sănătoasă reduce foarte mult riscul de probleme cardiace, pentru că influențează greutatea, tensiunea …