Papa Francisc se roagă ca aceste noi tehnologii să nu distrugă omenirea

Articol publicat de Echipa SmileFM la 12 noiembrie 2020

Papa Francisc le-a cerut credincioșilor din întreaga lume să se roage pentru ca inteligența artificială și roboții „să servească întotdeauna omenirea”.

papa

Mesajul este inclus într-un clip video publicat de Vatican pe YouTube. Avertismente legate de pericolul pe care îl poate reprezenta inteligența artificială au mai transmis în trecut Biil Gates, Elon Musk și Stephen Hawking.

Totuși, Papa Francisc are un alt motiv pentru ase teme de aceste noi tehnologii. Suveranul Pontif nu vede pericolul într-o inteligență artificială care ar putea prelua controlul și extermina oamenii. El se teme în primul rând că tehnologia ar putea agrava inegalitățile dintre oameni.

Potrivit Papei Francisc, roboții au potențialul de a îmbunătăți lumea în care trăim. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă forța lor este valorificată corect. „Dacă progresul tehnologic mărește inegalitățile, atunci nu este progres. Avansurile viitoare trebuie să fie orientate spre respectarea demnității persoanei”, a declarat Papa.

Acesta nu este un domeniu nou în care se aventurează liderul catolic. Mai devreme în acest an, Vaticanul a susținut, alături de companiile Microsoft și IBM, „Rome Call for AI Ethics”, un document care include șase principii ce ghidează implementarea tehnologiilor de inteligență artificială. Acestea includ valori precum transparența, incluziunea, imparțialitatea și încrederea.