Post de medic de familie, oferit pe Facebook

Articol publicat de Echipa SmileFM la 12 februarie 2019

Postarea unui primar din Covasna a fost redistribuită de peste 4.200 de ori, pe Facebook, în 5 zile. Edilul caută un medic de familie pentru comuna pe care o conduce şi cea vecină. Oferă cabinete medicale şi locuinţă, în speranţa că un tânăr medic va fi interesat să îşi înceapă cariera în localităţile care au 2.500 de locuitori.

Conceptual medical image with a close up of a stethoscope

 

Apelul a fost făcut pe 7 februarie, în nume personal, de primarul comunei Micfalău. Edilul spune că nu i-a mai rămas nicio altă variantă.

Ferenc Demeter, primar Micfalău: „Am fost la Direcţia de Sănătate Publică, la Colegiul Medicilor de Familie, la CAS dar, practic, nu am găsit pe nimeni.”

Comuna are 1.500 de locuitori, dintre care 180 sunt copii. Medicul de familie ar urma să se ocupe şi de pacienţii din localitatea vecină, Malnaş. Acolo sunt aproximativ o mie de locuitori. 90 dintre ei sunt copii.

În centrul comunei Malnaş, la marginea şoselei care uneşte Miercurea Ciuc de Sfântu Gheorghe există un indicator rutier care semnalizează faptul că în această zonă este o unitate de asistenţă medicală. Este însă un simplu indicator pentru că, din 2017, la Malnaş nu mai există medic de familie.

Fără medic, oamenii din cele două comune trebuie să meargă până în oraş ca să fie consultaţi şi să primească reţete.

În judeţul Covasna, 28 de medici de familie împlinesc, în acest an, vârsta de pensionare şi urmează să părăsească sistemul sanitar, scrie digi24.