Prefectul de Vaslui anuntã deschiderea unui centru de transfuzii în resedinta judetului

Articol publicat de Echipa SmileFM la 12 iunie 2018

În maxim douã luni de zile, în fosta policlinicã, din dealul Copoului, va functiona un centru de transfuzii, subordonat Centrului Judetean de Transfuzii de la Bârlad. 

 

prefect-eduard-popica1

Prefectul judetului, Eduard Popica, a avut ieri mai multe întâlniri cu institutiile care se implicã în deschiderea acestui centru, mai ales cã proiectul face parte din promisiunile fãcute de tânãrul prefect, la preluarea mandatului. „Eu sper sã înceapã cât mai repede, va functiona douã zile pe sãptãmânã, cu personal care va veni de la Bârlad”, a mai spus prefectul Popica.

De altfel, în ultimele zile, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, a fãcut apel cãtre locuitorii orasului pentru a dona sânge, pentru cã este o crizã în spitale la acest capitol. „Am primit un apel de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, în care suntem informati despre scãderea numãrului de donatori de sânge. Ca atare, trebuie sã atragem atentia asupra contributiei esentiale a donatorilor benevoli si facem apel la populatia din municipiul Vaslui pentru a dona sânge la Centrul Judetean de Transfuzie Sanguinã Bârlad”, a anuntat primarul Pavãl.

Donatorii de sânge primesc pentru fiecare donare tichete de masã, zi liberã de la locul de muncã, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacã donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau în care donatorul este angajat.

Programul de donare de la centrul din Bârlad este de luni pânã vineri, în intervalul orar 8.00-11.00. Mai trebuie spus cã sunt multi pacienti în spitalele din judet care au nevoie de transfuzii de sânge, printre care femeile cu complicatii ale sarcinii: avort, sarcinã extrauterinã, hemoragii declansate înainte, pe parcursul sau dupã nastere; copiii cu anemie severã, adesea determinatã de malnutritie; persoanele cu traumatisme severe cauzate de accidente; bolnavii de cancer; persoanele care sunt supuse unor interventii chirurgicale; bolnavii suferinzi de talasemie sau hemofilie.

Cei care merg sã doneze trebuie sã îndeplineascã anumite conditii, printre care aceea de a nu fi consumat alcool sau masã bogatã în grãsimi cu 72 de ore înainte de a dona sau sã nu sufere de boli ca hepatitã, TBC, sifilis, malaria, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, afectiuni cardiace.

sursa:vremeanoua