Primul caz de COVID-19 din judetul Vaslui a rãspuns cu bine tratamentului administrat de medici

Articol publicat de Echipa SmileFM la 25 martie 2020

Vasluianul în vârstã de 31 de ani, confirmat, luni seara, cu COVID-19 a fost transferat marti la Clinica de Boli Infectioase din Iasi, unde medicii au reusit sã-I stabilizeze. Potrivit unor surse, vasluianul a rãspuns cu bine la tratamentul administrat si este monitorizat cu atentie de cadrele medicale. Starea lui este în continuare gravã, însã medicii ieseni au decis sã-l interneze într-un salon obisnuit si nu la Terapie Intensivã, unde sunt cazurile în stare criticã. Ieri dupã-amiazã, mai multi angajati ai unei institutii publice din Vaslui fãceau dezinfectia în scara blocului unde bãrbatul locuieste. Acesta a revenit în tarã în data de 8 martie, din Marea Britanie, iar douã zile mai târziu a intrat în izolare la domiciliu, în acelasi apartament cu mama sa. Pe data de 19 martie, bãrbatul s-a internat în sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, cu simptome specifice coronavirului. Medicii vasluieni l-au testat în aceeasi zi si au trimis probele la Iasi. Rezultatele s-au întors abia dupã patru zile, pe 23 martie, confirmând infectia cu COVID-19.

mantra smurd coronavirus

Ziua de ieri a fost una a dezmintirilor. Pe toate retelele de socializare si în fiecare colt din oras se discuta despre faptul cã vasluianul infectat cu COVID-19 a murit. Informatia a fost dezmintitã, prima datã, de prietenii pacientului, care au sunat si la redactia ziarului nostru. “Noi am rãmas stupefiati când am auzit cã a murit. M-a sunat cineva sã-mi spunã cã în tot orasul se vorbeste despre asta. Vasluienii ar trebui sã fie mai atenti când propagã fake-news-uri, pentru cã bãiatul ãsta are familie, are persoane care tin la el. Cu totii avem pãrinti, avem bunici, ar fi bine sã nu-i mai panicãm cu tot felul de informatii false. Chiar mai înainte de a suna la dumneavoastrã am vorbit cu o rudã de-a lui, care tine legãtura cu cei de la spital. E adevãrat, starea lui de sãnãtate nu este cea mai bunã, dar bãiatul respirã singur, e constient, nici vorbã sã fie pe moarte sau mai grav, sã fi murit” ne-a declarat un prieten de-al vasluianului confirmat cu COVID-19.

Anchetã epidemiologicã în desfãsurare

Vasluianul confirmat cu coronavirus a revenit în tarã în data de 8 martie, din Marea Britanie. În acel moment, tara respectivã nu se afla pe lista galbenã, motiv pentru care în momentul când a ajuns la vamã, vasluianul a fost lãsat sã-si continue drumul spre casã. Ajuns pe 9 martie în Vaslui, acesta nu a intrat în izolare. Ba mai mult, si-a vizitat rudele, a iesit în oras si a jucat remy cu mai multi prieteni, fãrã sã se gândeascã cã ar putea avea virusul. Cum starea de sãnãtate i s-a agravat, acesta a decis sã se izoleze în acelasi apartament cu mama sa. Pe 19 martie, bãrbatul a fost preluat de acasã de un echipaj al Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui, care l-ar fi transportat la Compartimentul de Primiri Urgente a Spitalul Judetean Vaslui. Abia dupã examinarea de acolo, pacientul a fost directionat cãtre sectia Boli Infectioase. În momentul internãrii, vasluianul avea febrã, 39 de grade, si tusea. În aceeasi zi, medicii vasluieni i-au recoltat probe pentru testarea Coronavirus, pe care imediat le-au trimis la Iasi. Rezultatele au venit înapoi abia pe 23 martie, dupã patru zile de la recoltare. În tot acest timp, pacientul ar fi stat internat în salon cu un alt bolnav, din mediul rural. Dupã ce rezultatele au confirmat cã acesta este infectat cu COVID-19, reprezentatii DSP Vaslui au demarat ancheta epidemiologicã, pentru a afla cu câte persoane a intrat pacientul în contact din momentul când a revenit în tarã. În acelasi timp, mama lui a fost testatã pentru coronavirus. Dacã testul va iesi pozitiv si în cazul ei, lucrurile se vor complica foarte mult, petnru cã femeia este gestionarã la un magazin din cartier. Prin natura serviciului, aceasta a intrat în contact cu zeci, poate chiar sute de persoane în ultimele douã sãptãmâni, ceea ce ar complica si mai mult munca celor de la DSP. Ieri, în fata scãrii unde bãrbatul locuieste era parcatã o ambulantã, iar înãuntru mai multi angajati ai unei institutii fãceau dezinfectia scãrii.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/primul-caz-de-covid-19-din-judetul-vaslui-a-raspuns-cu-bine-tratamentului-administrat-de-medici