“Revoluția fiscală” adoptată de guvern

Articol publicat de Echipa SmileFM la 10 noiembrie 2017

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

taxe

 

Guvernul Mihai Tudose a aprobat, miercuri, Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018, precum și modificările aduse sistemului de pensii. Ambele sunt interpretate ca “jonglerii” financiare care se vor traduce într-un nivel de trăi scăzut.

Una dintre măsurile fiscale care au stârnit nemulțumiri în rândul salariaților din toate categoriile se referă la trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajaților. Dacă, în prezent, angajatul plătește contribuții de 16,5 la sută, de anul viitor i se vor reține 37,5 procente din salariul brut, deci salariile nete vor scădea cu 20 la sută. Practic, angajatorii vor avea o contribuție de doar 2,25 la sută de anul viitor, față de 22,5 la sută acum, iar diferența o va plăti… angajatul.

Alte modificări sunt creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei și scăderea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută, ambele menite să mai acopere din pierderi. Totodată, firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1 la sută, cică pentru a scoate la suprafață o parte din economia “neagră”, asta dacă nu cumva măsura “split-TVA” o va “înnegri” și mai tare!

Dacă, pe de o parte, guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare și chiar creatoare de oportunități pentru angajatori, de cealaltă parte, reprezentanții mediului de afaceri – întreprinzători, consultanți, lideri ai patronatelor sau ai asociațiilor de investitori le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

„De un an de zile ne luptăm cu tot felul de scenarii fiscale. Oamenii de afaceri vasluieni fac întruna simulări în legătură cu toate experimentele fiscale aruncate în spațiul public: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie, TVA defalcat, taxa de solidaritate și multe altele”, declară Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, exprimând stresul teribil în care trăiește mediul de afaceri local.

sursa:obiectivvaslui.ro