România, principala sursă de prostituate a Europei!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 9 octombrie 2019

România este principala sursă pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale, arată cel mai recent raport despre traficul de persoane dat publicităţii de Ambasada Statelor Unite ale Americii. Metodele de racolare se rafinează permanent, conform experților.   

rapita

 

Metodele de racolare se rafinează permanent, aşa că experţii fac apel la prevenţie şi cer implicarea întregii societăţi pentru salvarea victimelor.

Grav este şi faptul că majoritatea victimelor înregistrate au fost traficate de o persoană cunoscută (49%), iar 9% au fost recrutate chiar de propriul partener, potrivit a1.ro.

 Pe lângă faptul că majoritatea covârşitoare a victimelor sunt femei, există o serie de alte vulnerabilităţi care contribuie la ceea ce autorii studiului numesc „un cerc al excluziunii sociale” care se transformă adesea în cazuri de trafic de persoane.

Calitatea scăzută a educaţiei, observată mai ales în rata ridicată de părăsire timpurie a şcolii, duce la adâncirea dezavantajelor pentru categoriile sociale cele mai defavorizate din care sunt recrutate cel mai des victimele traficului de persoane.

Interpol a numit România „bolnavul Europei”, fiind ţara care „exportă” cele mai multe victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană. „Oricine poate deveni victimă, iar fetiţele încep să fie traficate de la vârsta de nouă ani. Sunt preferate copilele, tinerele, care arată bine, care ştiu poate şi o limbă străină”, arată directorul Fundaţiei Uşa Deschisă, Monica Boseff.

Mediul familial cu probleme, unde părinţii sunt divorţaţi, unde există violenţă, iar copilul se simte neînţeles sau neiubit; mediul rural, unde predomină o mentalitate primitivă în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor; lipsa educaţiei, lipsa de informare, lipsa de coeziune şi apartenenţă la comunitate, sărăcia dar şi ideea de îmbogăţire rapidă, reprezintă factori favorizanţi pentru exploatarea sexuală.

„Sunt sate întregi în România unde există familii în care cel puţin un membru este, fie racolator sau traficant, fie victimă a traficului de persoane. Este o oroare în zone precum Teleorman, regiuni din Oltenia unde sunt multe cazuri de fete şi femei traficate”, mai arată experta.

Femeile şi copii din România sunt victime ale traficului în scopuri de exploatare sexuală în România şi alte ţări europene, arată şi un raport al Ambasadei SUA, de anul acesta. „Experţii au semnalat creşterea numărului de femei din România recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după încheierea acestor căsătorii, traficanţii le forţau pe femei să se prostitueze sau să muncească”, se arată în raport.

Experţii în trafic de persoane trag un semnal de alarmă şi cer ca în şcoală să existe campanii de prevenţie încă din clasele primare. Copiii, dar şi tinerii trebuie să fie atenţi cu cine intră în vorbă pe stradă şi să refuze să se urce în maşina unor necunoscuţi sau persoane în care nu au încredere. Cluburile, şcolile, mall-urile sunt principalele locuri de unde sunt racolate victimele traficului de persoane.