Rujeola face prima victimã în judetul Vaslui!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 17 mai 2017

Un bebelus în vârstã de cinci luni, din comuna Feresti, a decedat dupã ce a fost diagnosticat cu rujeolã, acesta fiind primul deces înregistrat la nivelul judetului nostru din cauza acestei boli.

rujeola varsat de vant

Copilul a fost adus pe data de 6 mai la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, diagnosticat cu febrã, tuse si tulburãri respiratorii. Pe data de 10 mai i-au apãrut pe corp primele bubite specifice bolii, iar pe data de 12 mai , acesta a murit la Iasi, la Clinica de Boli Infectioase. Alte 17 cazuri de rujeolã au fost confirmate în judetul Vaslui, acestea aflându-se internate, momentan, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui.

Rujeola începe sã facã victime si în judetul Vaslui. Un copil în vârstã de 5 luni, din comuna Feresti, a decedat, dupã ce a fost diagnosticat cu boala care dã mari bãtãi de cap medicilor epidemiologi. Potrivit directorului medical al SJU Vaslui, dr. Lelia Croitoru, bebelusul a murit la o sãptãmânã dupã ce a fost internat în spital. “Vorbim despre un copil de cinci luni, din Feresti, internat în data de 6 mai, în sectia de Pediatrie, unde se prezintã cu febrã, tuse si tulburãri respiratorii. A fost adus cu ambulanta la spital. În aprilie a mai fost internat cu bronsiolitã, adenoiditã si conjunctivitã acutã. S-a externat pe 28 aprilie. A revenit în spital pe data de 6 mai. Pe 7 mai i se face o radiografie pulmonarã care aratã o pneumonie de vârf pulmonar. Analizele pledeazã pentru o infectie bacterianã în sensul cã avea multe leucocite în formulã. Pe data de 9 mai se instituie tratament antibiotic pentru lipsa de aer, pentru tuse. Pe data de 10 mai apare o eruptie cutanatã si se ridicã suspiciunea de rujeolã. Pe data de 11 mai, doctorita de la Infectioase îl dirijeazã cãtre Clinica de Boli Infectioase Iasi cu suspiciune de rujeolã si bronhopneumonie. Copilul a murit vineri noaptea, pe data de 12 mai.”

Mãsuri speciale în spital

Potrivit conducerii unitãtii medicale, în acest moment, în sectia de Boli Infectioase a SJU Vaslui sunt internati mai multi pacienti cu suspiciunea de rujeolã. Este foarte probabil ca numãrul cazurilor sã creascã în urmãtoarea perioadã, având în vedere cã rujeola este o boalã care se transmite. Spitalul a luat mãsuri de izolare a cazurilor de rujeolã si a celor de suspiciune de boalã. “Toti contactii copiilor care au fost confirmati cu rujeolã sunt afisati în camera de gardã, la Serviciul de Urgente, în asa fel încât dacã ei revin la spital cu fenomene respiratorii, dar fãrã eruptii, sã fie dirijati direct cãtre sectia de Boli Infectioase”, a mai declarat directorul medical al spitalului.

“Vorbim de copii neimunizati”

Potrivit purtãtorului de cuvânt al Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, Mihaela Topliceanu, bebelusul care a decedat nu a fost imunizat cu vaccinul ROR (vaccin care protejeazã împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). “Vorbim de copii neimunizati din cauzã cã nu au împlinit vârsta pentru administrarea vaccinului. Un numãr de 10 probe au fost trimise deja la Centrul Regional de Sãnãtate Publica Iasi, pentru diagnostic de laborator, iar în sapte cazuri urmeazã sa fie recoltate probele”, a declarat purtãtorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Sursa: Vremea Noua