San Francisco, Jakarta, New Orleans sau Singapore ar putea dispărea în următoarele decenii

Articol publicat de Echipa SmileFM la 6 august 2019

Un cercetător de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a avertizat că ”descompunerea” calotei glaciare din Groenlanda riscă să conducă la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi ameninţă aşezările costiere ale lumii.

san francisco

 

Cercetătorul în vârstă de 71 de ani, care a condus 55 de expediţii în regiunea arctică de-al lungul întregii cariere, a comparat cantitatea de apă scursă în urma topirii gheţii arctice cu ”cascada Niagara”.

”Rata de pierdere a gheţii este cu certitudine mult mai rapidă în prezent în comparaţie orice alt moment anterior’‘, a spus el.
”Rata de creştere a nivelului global al mărilor… este în totalitate dependent acum de pierderea din calota glaciară din Groenlanda, destul de rapidă”, a adăugat specialistul.
‘Prima oară când am fost aici, acum 30 de ani, nu exista o topire a calotei glaciare din Groenlanda, nici măcar vara’‘, a adăugat el.
Comentariile sale vin după o perioadă cu temperaturi maxime care au doborât recorduri în mai multe zone ale lumii în ultimele luni, potrivit pro tv.
Specialiștii avertizează că orașe costiere precum San Francisco, New York, New Orleans, Jakarta, Singapore și alte metropole din China sau India sunt în pericolul de a se scufunda în deceniile următoare din cauza creșterii nivelului apei. De altfel, unele dintre ele au fost deja inundate, iar unele țări au decis deja strămutarea populației din zonele care se scufundă.
Conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), luna iulie 2019 a egalat, cel puţin, şi posibil a depăşit recordul pentru cea mai călduroasă lună din istorie. Estimarea vine după ce perioada precedentă a fost declarată cea mai călduroasă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice.
În iulie, în Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie au fost doborâte recordurile naţionale de temperatură maximă.