Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretul?

Articol publicat de Echipa SmileFM la 14 iulie 2017

În 300 de ani, nu a existat decât un divorţ. BBC prezintă, într-un reportaj, unicitatea satului Biertan din Transilvania, inscris în patrimoniul Unesco.

biertan-img1

 

Biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o „carceră” unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele.

Timp de 300 de ani, sotii care nu se mai intelegeau erau adusi aici, inchisi pana la sase saptamani de catre preotul local, in speranta ca isi vor rezolva problemele si vor evita, astfel, divortul. Poate parea un cosmar, dar documentele arata ca aceasta forma de consiliere, „inchisoarea maritala”, era mai degraba eficienta, scriu jurnalistii britanici.

„Gratie acestei constructii binecuvantate, in cei 300 de ani de cand Biertan a avut preot a existat un singur divort”, a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat.

In incercarea cuplurilor de a-si salva casniciile in acest spatiu ingust, totul trebuia impartit, de la o singura perna si o singura patura la un singur loc la masa.

“Daca sotii erau inchisi in carcera pentru sase saptamani era foarte greu pentru ei sa aiba destula mancare pentru anul urmator, asa ca exista presiunea de a iesi afara si de a continua sa munceasca impreuna”

Ziegler crede ca, chiar si astazi, conceptul de „inchisoare maritala” ar putea fi aplicat de orice cuplu modern. El spune ca a primit cereri de la soti care doresc sa fie inchisi pentru a lupta pentru mariajele lor. „In familiile moderne este din ce in ce mai putin timp pentru fiecare, suntem mai egoisti decat stramosii nostri”, este de parere preotul.

Localitatea Biertan a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1224. Astazi, asezare saseasca este cunoscuta in lume datorita bisericii-cetate, inclusa in 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial a Unesco.

sursa:one.ro