Testul ăsta îți spune dacă ești psihopat sau nu

Articol publicat de Echipa SmileFM la 26 septembrie 2018

Psihologii au dezvăluit că adesea este suficient să se pună doar o întrebare care să dezvăluie o personalitate psihopată.

psihopat

 

Pentru a identifica psihopații, experții folosesc cel mai des tehnici de dilemă morală. De ce? Sunt deciziile indivizilor în diferite scenarii, atunci când nu pot decide ce opțiune este corectă, și pot dezvălui comportamentul sau gândirea lor psihopată. Una dintre multele întrebări a fost folosită în psihologie timp de câteva decenii. Autorul ei este filozoful Phillippa Foot, iar psihologii o recunosc ca pe o dilemă a tramvaiului, scrie noizz.ro.

Dilema tramvaiului, care a fost adaptată de Judith Jarvis Thomson în 1985, este următoarea: „Un tramvai vine cu viteză spre cinci oameni pe care îi va lovi și îi omoarî în timp ce tu stai pe trotuar lângă un străin mai solid. Corpul tău este prea slab pentru a putea opri tramvaiul, însă dacă îl împingi pe străinul de lângă tine pe șine, astfel omorându-l, vei salva cinci oameni. L-ai împinge în fața tramvaiului?” Ca și alte dileme morale folosite de specialiști, această întrebare are o soluție utilitară, cea în care sacrifici o viață pentru a salva altele cinci, sau o soluție în care tu alegi să nu te implici și să permiți astfel ca cinci oameni să moară.

Studiul publicat în revista Cognition a dezvăluit că persoanele care ar alege să împingă un străin în fața tramvaiului pentru a salva alți cinci au avut un scor mai ridicat la măsurătorile pentru psihopatie și machiavellianism comparativ cu cei care au spus că nu ar ucide o persoană nevinovată.

Potrivit profesorului Daniel Bartels, care predă la Universitatea Columbia, folosirea acestui test poate da greș. „Această metodă poate da greș pentru că nu poate face diferența între oamenii care ar opta pentru sacrificarea unui om din cauza unui deficit emoțional și cei care ar alege să împingă un om în fața tramvaiului pentru că le pasă de soarta celorlalți cinci”.