Un pilot din Al Doilea Război Mondial a zburat de Centenar, deși are 99 de ani

Articol publicat de Echipa SmileFM la 3 decembrie 2018

Onoare si Respect, la Centenar : Asul aviaţiei româneşti din cel de-Al Doilea Război Mondial – ION DOBRAN – care a zburat din nou la 99 de ani, a spus: 
„A fost o plăcere!“

avion

 

Ion Dobran, pilotul veteran din cel de-al Doilea Război Mondial care peste două luni, in februarie 2019, va împlini 100 de ani, a zburat din nou, onorând parada aeriană cu prezenta sa la manşa unui avion, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii, de Ziua Nationala a României -1 Decembrie 2018 !
Formaţia de acrobaţie aeriană „Iacării Acrobaţi”, a făcut un gest emoţionant de Centenar: i-a dat ocazia să zboare, după foarte mulţi ani, lui Ion Dobran, pilot veteran al celui De-al Doilea Război Mondial.
Astfel, eroul Ion Dobran a zburat in avionul YAK 52, impreuna cu un mare maestru al zborului sportiv, pilotul de înaltă acrobatie Dan Stefănescu !

La aproape un secol de viaţă, Generalul erou Ion Dobran este fericit că merge pe picioarele lui şi că nu depinde de nimeni. Spune că, spre deosebire, de avioanele din război, tehnologia a avansat.

Bătrânul nu găseşte cuvintele să le mulţumească celor care i-au oferit acest cadou.
„A fost o plăcere. M-am simţit bine în zbor. Am zburat deasupra Bucureştiului şi deasupra Ploieştiului“, mărturiseşte eroul care are aproape tot atâţia ani cât are ţara sa.
Spune că tehnologia în Aviaţie a avansat faţă de ce exista în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Întrebat cum i se pare Bucureştiul după mai bine de jumătate de secol de când nu l-a mai văzut de la înălţime spune că este „înghesuit“ din cauza construcţiilor noi.

Generalul Dobran a dus peste 70 de lupte aeriene, la Est, până la Stalingrad, în țară, la apărarea Ploieștiului, apoi în Vest. Cele mai grele momente din război? „Luptele cu americanii. Rușii aveau și ei avioane, dar n-aveau școală. 6-8 avioane de-ale lor le puteam înfrunta cu 2-3 avioane de-ale noastre. Dar cu americanii, eram copleșiți numeric. Zi de zi, se întâmpla să cadă un avion de-al nostru. Și eu am fost lovit de câteva ori, dar, cu șansă, zodia Vărsătorului de Apă cred că m-a apărat. Iată-mă la 100 de ani, în bună stare și cu speranța că patria asta întregită la 1918 va fi una dintre țările de bază ale Europei”.

sursa:libertatea.ro