Un virus transmis de tântari a pus pe jar autoritãtile

Articol publicat de Echipa SmileFM la 5 iulie 2019

 În plinã perioadã estivalã, majoritatea oraselor din România se confruntã cu o invazie a tîntarilor. Oamenii aratã cu degetul spre autoritãti si spun cã au început prea târziu stârpirea acestora sau cã nu au fãcut nimic pânã acum. De partea cealaltã, cei responsabili sustin cã ploile din ultima vreme nu le-au permis sã combatã eficient aceste insecte mici, care însã pot produce boli grave. Ca sã ne facem o idee la ce pericol suntem expusi, virusul West Nile, transmis de tîntari, a provocat moartea a 42 de români, în 2018.

west nile

 

Dat fiind pericolul ce ne paste la tot pasul, Ministerul Sãnãtãtii recomandã populatiei sã ia toate mãsurile necesare pentru prevenirea infectãrilor cu West Nile prin întepãturile de tântari si autoritãtilor administratiei publice locale sã intensifice dezinsectia în localitãti, potrivit vremeanoua.ro.

Principalele mãsuri de protectie recomandate sunt: evitarea expunerii la tîntari, îmbrãcãminte cu mâneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tîntari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a împiedica pãtrunderea tîntarilor; limitarea deplasãrilor în zonele cu multã vegetatie si umiditate ridicatã (parcuri, pãduri, ape stãtãtoare); asigurarea mãsurilor de desecare a bãltilor de apã din jurul gospodãriilor; îndepãrtarea recipientelor/obiectelor care favorizeazã acumularea apei si a gunoiului menajer.

Ca sã ne facem o idee la ce pericol suntem expusi trebuie stiut cã virusul West Nile, transmis de tântari, a provocat moartea a 42 de români în anul 2018. 80% din persoanele infectate cu acest virus nu prezintã simptome, însã atunci când infectia se intaleazã trebuie sã fiti foarte atenti pentru cã boala debuteazã cu simptomele unei gripe: febrã ridicatã si durere intensã de cap, iar în cazurile severe apar chiar sI simptome neurologice, vãrsãturi, eruptii cutanate, frisoane, ori stãri de obosealã cronicã si slãbiciune muscularã.