Urmările modificării Codului Fiscal: La Vaslui, prețurile au luat-o razna!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 13 noiembrie 2017

Aiureala prețurilor îi bagă în încurcătură pe vasluieni, care, odată ajunși la magazin, constată că pentru aceeași listă de cumpărături pe care au avut-o în urmă cu o săptămână trebuie să scoată din buzunar mult mai mulți bani.

supermarket-raion-lactate

 

Un cofrag cu zece ouă, care în urmă cu câteva zile costa șase-șapte lei, a ajuns la aproape 11 lei, după ce oul s-a scumpit cu circa 30 de bani. De asemenea, pare că ne-am aliniat francezilor care trec printr-o falsă criză a untului (rafturile din Hexagon s-au golit după ce kilogramul de unt a crescut la bursă, iar comercianții nu vor să-l vândă sub un anumit preț). Așa se face că, de la 4,99 lei calupul, untul a sărit brusc de opt lei. Să nu credeți însă că este cel mai mare preț. Un pachet poate depăși chiar valoarea unui bon de masă în sumă maximă, adică 15 lei! În prezent, cel mai ieftin (și mai sănătos, am putea spune!) unt este cel produs de firma locală Ilvas – cam 6,50 lei pachetul.

Totodată, prețul combustibilului nu a stat pe loc. De la introducerea accizei, a crescut cu circa 70 de bani pe litru, doar în ultima lună, la motorină, de exemplu, creșterea fiind de 30 de bani.

Nici piața țigaretelor nu se simte prea bine. În urmă cu o lună, prețul unui pachet a crescut cu 50 de bani, ca după două zile să revină la normal, iar după alte două săptămâni, să se majoreze din nou cu 50 de bani. Este clar că nimic nu e clar!

Să dăm puțin cuvântul Institutului Național de Statistică, de la care tocmai am aflat că legumele, ouăle și fructele sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în octombrie față de luna precedentă, în timp ce în categoria mărfuri nealimentare cele mai severe creșteri au fost consemnate în cazul energiei electrice și termice și al combustibililor. Astfel, prețul legumelor și al conservelor de legume a crescut cu 7,66%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63%, fructele proaspete cu 6,19%, cartofii cu 5,41%, iar untul cu 4,80% șamd. De asemenea, prețul energiei electrice a urcat cu 6,94%, al combustibililor cu 3,47%, iar al energiei termice cu 1,96%.

“Pe piața economică se vede o schimbare, din păcate, în rău, iar conform majorității analiștilor, deprecierea monedei naționale are la bază indicele prețurilor de consum și al serviciilor. Aceste elemente ne duc cu gândul că ne îndreptăm spre un dezechilibru economic major, determinat inclusiv de modificările recent decise la Codul Fiscal”, a declarat  pentru Obiectiv ,Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.

sursa:obiectivvaslui.ro