Vasluiencele care au uimit lumea!

Articol publicat de Echipa SmileFM la 8 martie 2018

Sunt inteligente, sunt din Vaslui si au uimit lumea cu performantele lor. Viviana Grãdinaru, Alexandra Nechita, Mioara Corozel, Marcela Topor, Mirela Lavric si Adriana Ailincãi sunt oamenii momentului care au adus un plus de valoare Vasluiului. Numele lor au fãcut înconjurul lumii, marcând domenii precum stiinta medicalã, pictura, atletismul, canotajul sau jurnalismul. Au dedicat ani studiului si au fãcut din pasiune o profesie. Sau invers, din profesie o pasiune. Nu au neglijat nici latura personalã, toate (cu exceptia Adrianei) fiind, astãzi, cãsãtorite. Sunt femei împlinite în adevãratul sens al cuvântului: si-au clãdit pas cu pas o carierã frumoasã, iar apoi familia mult doritã. 

vasluience

 

Viviana Grãdinaru este vasluianca ce a revolutionat domeniul stiintei medicale cu noua tehnicã dezvoltatã: soarecii transparenti. 

Dupã ce a absolvit liceul, Viviana Grãdinaru si-a continuat studiile la Bucuresti, acolo unde a urmat cursurile Facultãtii de Fizicã din cadrul Universitãtii din Bucuresti. Cîtiva ani mai târziu, Viviana a decis sã plece în Statele Unite ale Americii pentru a urma un doctorat la Universitatea Stanford. Din 2012 a devenit profesor asistent la California Institute for Technology. Munca asiduã în domeniul cercetãrii si-a spus cuvântul, astfel cã si rezultatele au început sã aparã. Viviana Grãdinaru a dezvoltat o tehnicã nouã care revolutioneazã domeniul stiintei medicale: soarecii transparenti. Dupã ce animalele sunt eutanasiate, se îndepãrteazã pielea de restul corpului, iar apoi sunt tratate cu anumite substante care fac ca muschii si organele interne ale soarecilor sã fie transparente. “Metodologia noastrã are potentialul de a accelera orice demers stiintific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici si organele pot afecta profund cognitia si procesarea mentalã, dar si viceversa”, a precizat Viviana Grãdinaru în presa americanã. De aici si pânã la recunoasterea la nivel international, nu a mai fost decât un pas. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a invitat-o pe cercetãtoare la Casa Albã, acolo unde, alãturi de alti cercetãtori, a fost premiatã pentru noile descoperiri în domeniul stiintei medicale.

Alexandra Nechita, „Micuta Picasso”, nãscutã în Vaslui

Alexandra Nechita, artista supranumitã “Micuta Picasso”, este fãrã îndoialã una dintre cele mai importante cãrti de vizitã pentru judetul Vaslui. Plecatã din Vaslui pe când avea doar doi ani, alãturi de mama si tatãl sãu, Alexandra Nechita a reusit încã de micã sã cîstige respectul si consideratia criticilor de artã. Picturile si sculpturile ei sunt apreciate în întreaga lume, iar printre cei care i-au cumpãrat tablourile se numãrã Calvin Klein, Tony Blair sau Regina Elisabeta a II-a a Angliei.

De-a lungul timpului, a câstigat numeroase premii si titluri de onoare, printre care “Artistul remarcabil al anului: Picturã” Nubreed Synegry of Arts, Lincoln Center, New York, “100 dintre cei mai interesanti oameni”, People Magazine, UNICEF Gift of Songs, New York.

Mioara Corozel: picturi cu vârful cutitului

Mioara Corozel este artista ale cãrei tablouri strãlucesc în multe dintre galeriile lumii, din India pânã în Emiratele Arabe. Foloseste o tehnicã foarte putin cunoscutã în România, cea a picturii cu vârful cutitului.

În ceea ce priveste performantele artistei, le enumerãm pe urmãtoarele: 2017 – World Contemporary Artists Organisation Hong Kong – Selectionatã printre 20 de artisti pentru concursul video “My Story with WCA “; 2017 – Selectionatã printre cei mai buni 10 artisti locali la World Art Dubai; 2017 – Voyage et Lumière – Expozitie colectivã sub egida Institutului Cultural Francez si a Ambasadei Frantei în Emiratele Arabe Unite; 2016 – Douã lucrãri selectionate la concursul national în EAU Renastere/Transitions; 2016 – Tãcere Albastrã – Prima expozitie solo la The Space Gallery Abu Dhabi EAU; 2013 – Gânduri si Impresii – Prima expozitie colectivã la Art & Soul Gallery Chennai India.

Marcela Topor, Regina Independentei în Catalonia

Marcela Topor este fosta Primã Doamnã a Cataloniei, cãsãtoritã cu liderul separatist Carles Puigdemont. Presa spaniolã a numit-o Regina Independentei, pentru cã  a avut un rol crucial în referendumul de anul trecut din Catalonia. Ea a fost si continuã sã fie o activistã înfocatã a independentei acestei regiuni, sprijinindu-si sotul în campania pentru separarea Cataloniei de Spania. L-a însotit la mitingurile proindependentã si a sustinut întotdeauna aceastã cauzã.

Astãzi, conduce „Catalonia Today”, un ziar în limba englezã, precum si un program de televiziune, Catalan connections, care contine interviuri în limba englezã cu rezidenti strãini în Catalonia si este difuzat pe postul El Punt Avui TV.

Mirela Lavric, triplã campioanã mondialã si europeanã de juniori la atletism

Mirela Lavric este una dintre cele mai bune sprintere din România; triplã campioanã mondialã si europeanã de juniori la atletism. Specializatã la proba de 800 metri plat, aceasta a cucerit medalii de aur la Campionatele Europene de tineret din 2007 (la Hengelo, în Olanda), dar si din 2009 (la Novi Sad, în Serbia), si 2013 (la Tampere, Finlanda). De asemenea, a câstigat si medalii de aur la Campionatele Mondiale de tineret în 2007 (la Ostrava, în Cehia), în 2008 (la Bydgoszcz, în Polonia) si în 2010 (la Moncton, Canada). Specializatã la proba de 800 metri, aceasta a participat la Jocurile Olimpice de la Londra(2012), acolo unde a ajuns pânã în semifinalã.

Adriana Ailincãi, fata din Vãleni care a pus Vasluiul pe harta canotajului mondial

Adriana Ailincãi a reusit, la doar 18 ani, sã devinã campioanã mondialã la canotaj. De asemenea, este dublã campioanã balcanicã, vicecampioanã europeanã în 2016 si campioanã europeanã în 2017. Are zeci de medalii de aur la campionatele nationale si o poveste interesantã de viatã.

sursa:vremeanoua.ro