Vasluienii care vor să-și deschidă o afacere în mediul urban pot primi 40.000 euro prin Programul „Start Up Moldova”

Articol publicat de Echipa SmileFM la 5 iulie 2018

Proiectul se desfășoară în această vară, în întreaga Regiune de Nord – Est, și își propune să susțină dezvoltarea mediului de afaceri în zona Moldovei, prin organizarea unor cursuri de antreprenoriat și oferirea unei finanțări nerambursabile, de pȃnă la 186.000 lei, pentru deschiderea unei noi afaceri.

startup11-920x502

 

Vasluienii care speră să devină antreprenori au la dispoziție cursuri gratuite în domeniu, prin Proiectul „Start Up Moldova”, derulat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți.

Proiectul se adresează șomerilor, persoanelor inactive (inclusiv studenți sau pensionari cu vȃrsta de până în 64 de ani), dar și angajaților și celor care dețin deja un PFA. Nu sunt eligibili tinerii NEETs (care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă) care au între 16 și 24 ani.

Cursanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care: să aibă reședința sau domiciliul în județul Vaslui, în mediul rural sau în cel urban, să intenționeze să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban, să fie absolvenți de învățământ gimnazial obligatoriu, să aibă abilități de comunicare și să nu fi participat la un alt curs de competențe antreprenoriale finanțat din fonduri europene.

Înscrierea în program se face pe principiul ”primul venit, primul servit”, pe pagina facebook.com/startupmoldovapocu. Ulterior, aceștia trebuie să pregătească actele pentru dosarul de înscriere, din care nu vor lipsi꞉ actul de identitate valabil, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie (dacă este cazul) și un document care atestă ultimele studii absolvite.

După finalizarea cursurilor, planul de afaceri propus de fiecare participant intră în concurs, iar 60 de norocoși obțin finanțare pentru afacere, în funcție de calitatea și relevanța celor mai bune planuri de afaceri. O altă condiție esențială este ca antreprenorii selectați pentru a primi ajutorul financiar de înființare și dezvoltare a afacerilor să nu mai aibă calitatea de asociați majoritari în alte afaceri.

Programul „Start Up Moldova” se desfășoară simultan în județele Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău. Cursanților din mediul rural li se decontează costurile de transport pȃnă la locul de instruire din oraș, în marja cuantumului de 500 lei / lună.

sursa:estnews.ro