Vasluienii încearcã sã-si amâne ratele la bancã, dar sunt pusi în asteptare: „deja mã simt cersetor”

Sute de vasluieni care încearcã în aceastã perioadã sã-si amâne ratele la bancã se plâng cã nu le rãspunde nimeni la apeluri, email-uri, iar atunci când se întâmplã sã li se rãspundã, sunt pusi în asteptare. „De douã sãptãmâni am fãcut solicitare întâi telefonic, apoi pe e-mail. Le-am rãspuns la trei email-uri în care am povestit cazul si apoi pauzã, nimic. De douã sãptãmâni nu reusesc sã proceseze o cerere si m-au pus pe pauzã fix la final, când trebuia sã-si dea acordul”, a povestit un vasluian. De cealaltã parte, institutia spune cã existã un flux mare de cereri în acest moment si de aceea si timpul de asteptare este mai lung. 

birou-credit

Oamenii se tem cã, dacã cererile de suspendare a ratelor nu sunt înregistrate, vor fi raportati la Biroul de Credit cu întârzieri de platã, iar atunci situatia se complicã. „Probabil „repede” la ei înseamnã atunci când iesim din starea de urgentã si din toatã nebunia asta. La BT am credit Prima Casã, cred cã am sunat de peste 20 de ori, dar degeaba. Telefoane nu mai dau, email-uri nu mai trimit, cã deja mã simt cersetor, eu mi-am fãcut treaba. Am ajuns la data scadentã, am trecut de ea, acum vor spune cã am restantã, dar sã se uite în sistem sã vadã si de când am solicitat. Nu e problemã, pot merge si mai departe în cazul în care risc sã pierd casa”, a mai povestit un vasluian.

“Sunt în situatia de a plãti majorãri la facturi din cauza BCR”

Situatia nu este, însã, prezentã doar la Banca Transilvania, ci la toate celelate bãnci. Si la Banca Comercialã Românã (BCR) se întâmplã acelasi lucru: „i-am sunat din strãinãtate si de fiecare datã am stat în asteptare circa jumãtate de orã ca sã îmi raspundã cineva. Îmi luau datele si iar mã puneau în asteptare, nu mai auzeam nimic si închideam. Am cheltuit deja 30 de euro doar încercând sã-i sun si sã explic cazul”, povesteste un alt vasluian. Nici celelalte servicii ale bãncii nu mai functioneazã asa cum ar trebui: “Tokenul nu mai functioneazã de câteva zile, am sunat si mi s-a spus sã mã prezint, fizic, în condiitiile acestea, la sediul unei unitãti BCR sã ridic altul. Pânã la urmã, la insistentele mele, au spus cã îmi vor trimite codurile de acces pentru Token, acum trei zile, coduri pe care nici acum nu le-am primit. Sunt în situatia de a plãti majorãri la facturi din cauza BCR”. “Colegii nostri contacteazã zilnic clientii care au depus cereri pentru amânarea ratei. Numãrul este mare, asa cã avem rugamintea sã aibã putinã rãbdare cu noi. Toti clientii care au înscris cererea de amânare sunt contactati pentru o discutie aplicatã”, au explicat reprezentantii bãncii.

Cei care îsi amânã ratele riscã sã plãteascã, dupã iesirea din crizã, rate mai mari

Posibilitatea de a amâna ratele la bãnci a fost adoptatã de Guvern într-o ordonantã de urgentã. Potrivit acesteia, pot beneficia de aceastã prevedere toti clientii afectati de criza provocatã de rãspândirea COVID-19, în cazul populatiei fiind suficientã pentru aprobarea facilitãtii o declaratie pe proprie rãspundere cã au fost afectate veniturile fatã de situatia anterioarã declansãrii situatiei de urgentã. Perioada pentru care se acordã facilitãtile de suspendare la platã a ratelor poate fi exprimatã o singurã datã si este cuprinsã între o lunã si nouã luni, fãrã a putea depãsi data de 31 decembrie 2020. Mãsura pare tentantã pentru multi, însã analistii atrag atentia cã este posibil ca dupã perioada de crizã sã plãtim rate mai mari chiar si cu 50%. “Mãsura pentru perioada de gratie de 9 luni este foarte necesarã, dar nu ajutã mediul de afaceri si populatia dacã dobânda din aceastã perioadã se acumuleazã în continuare si trebuie plãtitã la anul. Si nu facem decât sã amânãm problema, nu sã o rezolvãm”. Dacã nu ati rãmas fãrã loc de muncã sau fãrã economii, analistii vã recomandã sã vã plãtiti, în continuare, datoriile, mai ales cã dobânzile sunt la un nivel scãzut dupã mãsurile anuntate de Banca Nationalã pentru a sprijini populatia si companiile. “În perioada imediat urmãtoare dobânzile vor fi scazute, vor beneficia de rate ceva mai mici si nu vãd niciun sens sã lungesti rata cu 3-6-9 luni, cât va fi aceastã amânare, ca sã platesti dupã aceea. Scopul creditului este sã scapi de el cât mai repede”, a explicat Dan Suciu, purtãtor de cuvânt BNR.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/vasluienii-incearca-sa-si-amane-ratele-la-banca-dar-sunt-pusi-in-asteptare-%e2%80%9edeja-ma-simt-cersetor

Vezi si

O salată făcută acasă poate conține 10 pesticide. Cum ajung în legume și fructe și de ce nu putem scăpa de unele substanțe

Legumele și fructele vândute în piețe și magazine pot fi acoperite cu pesticide cu rol …