Vasluienii neracordati la sistemul public de canalizare riscã amenzi uriase

Articol publicat de Echipa SmileFM la 8 noiembrie 2018

Pare greu de crezut, dar într-o tarã în care aproape jumãtate din populatie are wc-ul în fundul curtii, un proiect legislativ, care va fi dezbãtut în urmãtoarele sãptãmâni, stabileste amenzi de pânã la 4000 de lei pentru proprietarii de locuinte care nu sunt racordate la sistemul public de canalizare. Acest proiect, care are sanse foarte mari sã devinã lege, va afecta zeci de mii de vasluieni din mediul rural dar si din mediul urban.

wc

 

Potrivit proiectului legislativ, proprietarii care nu vor sã se racordeze la serviciul public de canalizare vor fi nevoiti sã facã dovada cã nu polueazã solul si pânza freaticã, altfel vor risca amenzi de la 2.000 la 4.000 lei.

 Initiatorii actului normativ sustin cã operatorii regionali din tarã care si-au asumat sã extindã si sã reabiliteze sistemele de canalizare deruleazã investitii pentru a se conforma obiectivelor asumate de tara noastrã în privinta apelor uzate. Astfel, pentru a îndeplini cerintele tratatelor internationale, România trebuie sã se asigure cã apele urbane reziduale sunt colectate în sisteme echipate corespunzãtor tratãrii si epurãrii,  scrie  vremeanoua.ro.

În unele zone au apãrut probleme din cauza persoanelor fizice care nu vor sã fie racordate la sistemul de canalizare pentru cã nu renuntã la fosele septice, deci nici nu respectã normele de colectare a apelor reziduale.

“Chiar dacã în momentul emiterii autorizatiei de construire se stipuleazã obligativitatea racordãrii la retele în termen de 6 luni de la finalizarea constructiei si chiar dacã regulamentul serviciului operatorilor prevede obligatia racordãrii, aceste prevederi nu sunt suficiente si nu rezolvã problema utilizatorilor care refuzã racordarea”, argumenteazã parlamentarii initiatori ai proiectului legislativ, în expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi dezbãtut în procedurã de urgentã la Senat, care este prima camera sesizatã.