Vasluienii nu mai produc nici gunoaie. Criza de deșeuri menajere de la groapa Roșiești poate duce la mărirea taxei de salubrizare

Articol publicat de Echipa SmileFM la 4 decembrie 2019

Asigurarea cantității optime de deșeuri menajere pentru groapa ecologică de la Roșiești pare a fi o misiune imposibilă. Anual, la depozitul ecologic ar trebui să ajungă 115.310 tone de deșeuri, din care 34.000 de tone deșeuri reciclabile. În cursul acestui an nu a fost virată la depozit nicio cantitate de deșeuri reciclabile. Mai mult, în ceea ce privește restul cantității, din cele 81.310 tone de deșeuri au fost depozitate la Roșiești doar 40.000 de tone.

gunoi

Depopularea masivă a comunităților din județul Vaslui, emigrarea forței de muncă în străinătate și lipsa unei activități economice susținute au făcut ca județul Vaslui să nu mai producă deșeuri menajere. În prezent, doar jumătate din cantitatea anuală de 115.310 tone de deșeuri a fost depozitată la groapa de la Roșiești. Demn de menționat este faptul că toate deșeurile care a ajuns la Roșiești au fost colectate din județul Vaslui și din județul Galați.

În condițiile în care cantitățile de deșeuri estimate au fost livrate la jumătate, de la preluarea managementul depozitului de la Roșiești, operatorul economic este pe pierdere. Salvarea investiției ar putea veni de la intrarea zonelor Vaslui, Bârlad și Huși în sistemul integrat de management al deșeurilor, precum și transportul tuturor gunoaielor la groapa ecologică.

Depozitul ecologic de la Roșiești a fost deschis pe 23 iulie 2018. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

Curățenie în UAT-uri

Pe termen mediu și lung, cantitatea de deșeuri în minus poate avea consecințe directe asupra cuantumului taxelor de salubrizare achitate de populație, în sensul că aceste tarife vor crește. Practic, pentru ca sistemul integrat să fie rentabil, UAT-urile trebuie să livreze către operatori o cantitate mai mare de deșeuri.

“Trebuie să colectăm cantități mai mari de deșeuri. Să nu mai aruncăm gunoaiele la întâmplare, cum din păcate se mai întâmplă, și așa vom avea aceste cantități necesare. În acest fel, serviciul va avea randament și noi vom trăi într-o zonă mai curată. Primarii să curețe UAT-urile, pentru a avea cantitățile de deșeuri și un mediu curat. Cetățenii trebuie conștientizați asupra faptului că trebuie să poluăm mai puțin și să reciclăm mai mult”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliul Județean (CJ) Vaslui.

Galațiul aduce la Roșiești 3.100 tone de deșeuri

În cursul lunii august 2019, CJ Vaslui a aprobat o hotărâre prin care a prelungit perioada în care județul Galați va depozita deșeuri la groapa ecologică de la Roșiești. În acest sens, a fost aprobat un act adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a județului Vaslui. Potrivit actului adițional, acceptarea temporară pentru depozitare la Roșiești a deșeurilor provenite de pe raza teritorială a județului Galați se poate prelungi cu o perioadă de un an de la data încetării contractelor încheiate de operatorul depozitului Roșiești și operatorii de colectare și transport deșeuri din Galați.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că acceptarea deșeurilor provenite din județul Galați poate fi doar o soluție temporară, până la finalizarea infrastructurii pentru depozitare din județul Galati sau până la identificarea unei noi soluții de depozitare conformă. Conducerea CJ Galați a solicitat autorităților din județul Vaslui prelungirea perioadei depozitării temporare la groapa Roșiești pentru aproximativ 3.100 tone/lună de deșeuri menajere nepericuloase, generate de 59 UAT-uri. Deșeurile menajere vor fi aduse în județul Vaslui până la intrarea în operare a depozitului conform de deșeuri de la Valea Mărului, județul Galați.

Sursa: Est News