Vasluienii vor beneficia de investigații medicale plătite de UE

Articol publicat de Echipa SmileFM la 12 octombrie 2017

Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening, cu finanțare europeană nerambursabilă. Este vorba despre 191 de milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare.

analize

“În primă fază, 64,7 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte, cu ajutorul cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoza și hepatitele virale cronice B și C), pentru depistarea pre- și post-natală a afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, îngrijirea continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenția nașterii premature și îngrijirea nou-născutului prematur. Alte domenii de formare vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice, diabetului zaharat, bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătății mintale și bolilor rare. Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru organizarea de programe de depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

În cadrul proiectului, care va dura cinci ani, 70.000 de persoane vor beneficia de astfel de servicii de sănătate. Pentru programul național de depistare a cancerului de col vor fi alocate 47 de milioane de euro, din care 10,5 milioane de euro pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est, ce include și județul Vaslui.

Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru 800.000 de femei cu vârsta între 30-64 de ani.

Pentru programul național de depistare a cancerului de sân vor fi alocate 21 de milioane de euro. Peste 30.000 de femei cu vârsta între 50-69 de ani vor beneficia, gratuit, de servicii de testare mamografică, dar și de evaluări ecografice, biopsiere și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte.

“Pentru mame și copii sunt prevăzute programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament prenatal. Acestea includ consulturi de medicină de familie, de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, analize prenatale (ecografie, biochimie și morfologia fetală, amniocenteza). În ceea ce privește hepatita, se va asigura finanțarea pentru testarea în vederea depistării cazurilor de infecție HVC și HVB prin teste rapide și alte investigații. Tratamentul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate”, menționează cei de la DSP Vaslui.

sursa:obiectivvaslui.ro