Victimele accidentelor rutiere pot obține mai mulți bani în instanță

Articol publicat de Echipa SmileFM la 4 octombrie 2017

Raportul de expertiză psihologică judiciară a devenit obligatoriu în instanță, ca act care stabilește “potențialul victimal” al persoanei accidentate și în funcție de care se pot obține despăgubiri materiale pentru trauma suferită. Experții vasluieni sunt de părere că reglementarea este de un real ajutor victimelor accidentelor rutiere și atrag atenția că nu orice psiholog are dreptul de a realiza o expertiză judiciară. 

 

accident rutier

Psihologii clinicieni specializați în expertiza judiciară au devenit, din luna iulie a acestui an, persoanelele cele mai importante pentru victimele accidentelor rutiere. Prin adoptarea Legii nr. 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, raportul de expertiză judiciară a devenit obligatoriu în instanță, dacă victima are pretenții financiare din partea autorului.

“Prejudiciul de ordin psihic al victimelor accidentelor rutiere poate fi dovedit în instanță prin raportul de expertiză psihologică judiciară, ca mijloc de proba. Până la adoptarea acestei legi, raportul de expertiză era supus doar aprobării sau încuviințării de către instanțe. Noi încercăm constant să informăm populația asupra acestui fapt, pentru că legea este nouă, iar prevederile extrem de importante”, a declarat Beatrice Moșneagu, expert psiholog din Vaslui.

Normativul statuează că stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic.

sursa:obiectivvaslui.ro