Zece locuințe și mai multe fântâni, inundate în urma unei viituri la Rafaila

Articol publicat de Echipa SmileFM la 9 iulie 2018

Situație nemaintâlnită în Rafaila. Zece minute de ploaie torențială a măturat totul în cale și a făcut ca zece locuințe să fie inundate și mâlite de puhoaiele de apă scurse de pe versanți în vatra satului. 

rafaila

 

Râul Stemnic a crescut într-un ritm foarte rapid astfel încât oamenii au abandonat totul și au urcat de frică în podurile caselor pentru a se salva. În doar câteva zeci de minute, povestesc localnicii, nivelul apei a depășit doi metri, ajungând aproape cât gardurile gospodăriilor. La un moment dat, râul, care în mod normal are doar câțiva zeci de centimetri, creștea din vale în deal pe o lungime de peste o sută de metri.

Nimeni nu a mai văzut așa ceva. Nivelul apei a crescut într-un ritm amețitor. Oamenii au lăsat tot, bunuri sau animale și s-au urcat în podurile locuințelor. În case apa a ajuns și la 70 de centimetri, mâlindu-le. Cât am intervenit cu cei de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență (SVSU), am rupt gardurile pentru ca apa să se poată retrage din curțile și locuințele inundate”, a declarat primarul comunei Rafaila, Constantin Fânariu.

Potrivit autorităților, apa s-a retras în aproximativ două ore, lăsând în urmă dezastrul. Oamenii, ajutați și de pompieri și de angajații SVSU, au început evacuarea apei și a mâlului din locuințe. Din fericire, nu există case care să nu mai poată fi locuite, deși în interiorul celor zece locuințe a fost prăpăd.

Pe lângă locuințele inundate, viitura a mai rupt și mai multe podețe și a umplut cu aluviuni cinci fântâni. În aceste condiții, oamenii din acea zonă au rămas fără apă potabilă. De aceea, autoritățile locale au început să le asigure, de duminică, apa necesară pentru traiul de zi cu zi.

sursa:estnews