sâmbătă, 2 noiembrie , 2024

24 de elevi au „studiat” circuitul apei, de la sursă, la robinetul consumatorului în stația de tratare a Aquavas-ului

Marcată și la nivelul municipiului Vaslui de către furnizorul de apă potabilă a orașului, Ziua Mondială a Apei a fost prilejul perfect pentru Aquavas Vaslui să arate elevilor circuitul apei, de la sursă (barajele de acumulare) și până la robinet. Astfel, 24 de elevi de clasa a IV-a, de la Școala „Elena Cuza” au vizitat, ieri, stația de tratare a municipiului Vaslui. Copiii s-au arătat extrem de interesați de ceea ce le explicau specialiștii Aquavas și chiar au aplaudat atunci când specialiștii unității le arătau cum se face măsurarea durității apei. Mai mult, fascinați de sistemul de monitorizare, unii dintre copii voiau să afle ce plăci video folosesc calculatoarele.

Folosindu-se de faptul că la această acțiune au participat mulți jurnaliști, specialiștii de la Aquavas au transmis un mesaj vasluienilor : « Beți apă de la robinet, fiindcă este o apă mult mai curată în comparație cu unele dintre mărcile de apă plată aflate la vânzare în magazine! »

Pentru majoritatea vasluienilor, a rămas o enigmă procesul prin care apa, adusă din barajele de acumulare de la Pușcași sau Solești, ajunge să curgă curată la robinet. În schimb, pentru 24 de copii ai Școlii «Elena Cuza», acest mister a fost risipit de Ziua Mondială a Apei, când au vizitat Stația de Tratare a apei din municipiul Vaslui. Astfel, copiii au reușit să afle întregul traseu al apei, de la intrarea în stație și până la consumator. Au învățat despre bazinele de decantare a apei, despre filtrele speciale folosite pentru curățarea acesteia, dar și despre tratarea apei, înainte de a ajunge la consumatorul final. Chiar dacă unii sceptici ar putea spune că cei mici s-au plictist să urmăreasă explicațiile inginerului Laurențiu Butnaru, unul dintre specialiștii cu vechime în sistem, copiii s-au arătat exterm de interesați. Mai mult, experimentele chimiștilor au reșit să smulgă ropote de aplauze.

„E interesant și parcă te și înfioară când vezi bazinele alea mari, pline cu apă. Am mai intrat în câteva camere unde era foarte frig, dar acolo vedeam apa curată care ajunge la robinet. Mi-a plăcut și sistemul acela de verificare cu calculatoare și aș fi vrut să știu ce placă video folosesc, dar nu a știut nimeni să-mi răspundă”, spune unul dintre vizitatori.

De partea cealaltă, inginerul Butnaru și directorul Aquavas Vaslui, Iulian Iordache, au povestit și ce planuri de viitor mai au. 

“Copiilor le-am prezentat întregul proces de tratare a apei ce ajunge apoi la consumatorul final. Tratarea apei se face în două etape. Primul este procesul de limpezire a apei și procesul de tratare chimică a apei. Procesul de limpezire are mai multe etape. Prima este filtrarea, a doua etapă este decantarea, a treia etapă este filtrarea prin nisip quarțos și a patra, filtrarea prin cărbunde activ. Tratarea chimică se face preponderent cu clor, apoi cu ozon și ultraviolete. La final, apa vasluienilor este una foarte curată și o recomand din toată inima. Am încercat să luăm și probe de apă îmbuteliată și vă garantez că apa furnizată este mai curată ca cea îmbuteliată și să vă spun și de ce. Apa îmbuteliată pusă în petul de plastic, până ajunge să fie consumată, își schimbă calitățile. Noi am ajuns să furnizăm o apă de cea mai bună calitate ca urmare a unor investiții foarte mari făcute și pot să vă spun că nu ne-am oprit. Urmează să facem și alte invetiții. După retehnologizarea întregii stații, se preconizează investiții la cele trei stații de pompare de la Rediu, Spitalul Județean și Solești. După refacerea lor, totul se va face centralizat astfel ca, un dispecer să poată urmări întregul proces”, spune inginerul Laurențiu Butnaru.

Sursa:

24 de elevi au „studiat” circuitul apei, de la sursă, la robinetul consumatorului în stația de tratare a Aquavas-ului | FOTO

Vezi si

„Moartea în vacanță”, filmul românesc de peste un milion de euro. Mircea Bravo: „Mă bat cu Ciucă și Ciolacu pe afișe”.

„Moartea în vacanță” este o comedie ce a avut premiera în toate cinematografele din țară …